1 kg
Västeråsgurkor eller små gurkor, ca 15 stycken
1 LAG:
1 liter vatten
110 dillkronor,
utan stjälkar
1100 gram
pepparrot, ca 100 gram
12,5 dl
ättiksprit (12 %)
10,5 dl
vanligt salt utan jod, EJ mineralsalt
12 tsk
socker
110-20 blad
av svarta vinbär eller körsbär (valfritt)Rensa, skölj och borsta gurkorna. Skär eventuellt bort några mm på yttersta toppen där gurkan suttit fast i plantan. Valfritt är att sticka ca 3 hål i varje gurka med en potatissticka eller grov nål. Är gurkorna för stora för din burk eller om du inte vill lägga in dem hela så kan du skära dem i grova bitar (som på bilden) så att de går lätt att få ner i burkarna och ligger kvar under lagen. Det går även utmärkt att fördela dem hela ståendes i glasburkar för inläggning. Sterilisera gärna burkar i kokande vatten eller i ugnen i 110 grader 10 minuter. Skala och tärna pepparroten i små kuber. Koka upp lagen av vatten, salt, socker samt ättiksprit tills allt löst sig. Låt svalna. Man kan även blanda lagen kall och låt stå till socker och salt löst sig - rör då och då. Varva gurkorna i en stor väl rengjord glasburk eller flera små burkar upp till ca 2 cm från kanten. Varva och/eller toppa med några tärningar pepparrot, blad och dillkronor. Toppa burkarna med lagen och se till så att den täcker. Gör annars lite till saltlag. Sätt på lock. Låt gurkorna stå och mogna i svalt och mörkt utrymme (jordkällare, sval eller i kyl) minst ett dygn, någon vecka och helst en månad. Saltgurkorna håller flera månader om de förvaras svalt och mörkt. Öppnad burk förvarar du i kylen.
Det är här hemgjorda proteinbars är suveräna. bild från matfusk. nu. Jag får ofta frågan om jag kan rekommendera något mellanmål som är lätt att ta med sig och som håller bra en hel dag utan kylskåp
Hej på er snyggingar. Tänkte ge er ett sjukt bra tips. Jag och Fanny älskar att gotta oss, gärna varje kväll men vi väljer alltid lite nyttigare allternativ
Hej i solen. Fredag. Och inte vilken fredag som helst – jag går på semesteeeeer. ) Har jobbat galet mycket den här veckan så det ska bli extra skönt att komma hem ikväll
Hemgjord kebab och kebabsås. Denna lördag har nästan hela dagen bestått av matlagning till och från, jag har nämligen gjort hemmagjord kebab och det tog sin lilla tid
Sätt ugnen på 225 grader (du kan också grilla spetten). Skär köttet i tunna skivor eller strimlor. Blanda med resten av ingredienserna i en skål och låt stå och marinera
Hej på er. Brasan är tänd, frukosten intagen och snön öser ner. Det har snöat hela natten här i Skåne och så här mycket snö har det inte kommit i samma veva på flera år
Jag hade lite lövbiff hemma så dagens lunch blev lövbiff-wrap med hackad sallad och hemgjord pesto. Jag finhackade allt och blandade med 1/2 msk hemgjord pesto (basilika, olivolja, rostade pinjenötter, vitlök, salt & peppar som jag mixade ihop)
Blanda socker och grädde. Rör ner senapspulvret med en gaffel och vispa runt tills allt blandar sig. Kan smaksättas med en skvätt whiskey, cognac (tex Xante), eller vad man nu tycker kan passa
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.