Hemgjord saltgurka
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1 kg Västeråsgurkor eller små gurkor, ca 15 stycken
  • 1 LAG: 1 liter vatten
  • 110 dillkronor, utan stjälkar
  • 1100 gram pepparrot, ca 100 gram
  • 12,5 dl ättiksprit (12 %)
  • 10,5 dl vanligt salt utan jod, EJ mineralsalt
  • 12 tsk socker
  • 110-20 blad av svarta vinbär eller körsbär (valfritt)Rensa, skölj och borsta gurkorna. Skär eventuellt bort några mm på yttersta toppen där gurkan suttit fast i plantan. Valfritt är att sticka ca 3 hål i varje gurka med en potatissticka eller grov nål. Är gurkorna för stora för din burk eller om du inte vill lägga in dem hela så kan du skära dem i grova bitar (som på bilden) så att de går lätt att få ner i burkarna och ligger kvar under lagen. Det går även utmärkt att fördela dem hela ståendes i glasburkar för inläggning. Sterilisera gärna burkar i kokande vatten eller i ugnen i 110 grader 10 minuter. Skala och tärna pepparroten i små kuber. Koka upp lagen av vatten, salt, socker samt ättiksprit tills allt löst sig. Låt svalna. Man kan även blanda lagen kall och låt stå till socker och salt löst sig - rör då och då. Varva gurkorna i en stor väl rengjord glasburk eller flera små burkar upp till ca 2 cm från kanten. Varva och/eller toppa med några tärningar pepparrot, blad och dillkronor. Toppa burkarna med lagen och se till så att den täcker. Gör annars lite till saltlag. Sätt på lock. Låt gurkorna stå och mogna i svalt och mörkt utrymme (jordkällare, sval eller i kyl) minst ett dygn, någon vecka och helst en månad. Saltgurkorna håller flera månader om de förvaras svalt och mörkt. Öppnad burk förvarar du i kylen.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.