1 Frysta
bär, daim, kakao+strösocker eller annat gott
1 Marängbottnar
4 äggvitor 2 dl strösocker 2 tsk vaniljsocker 2 tsk potatismjöl Glassmet 5 dl vispgrädde 4 äggulor 1 ½ dl strösocker Garnering/smaksättning Frysta bär, daim, kakao+strösocker eller annat gottSätt ugnen på 125º Vispa äggvitorna styvt. Häll i sockret och vispa i 5 min. Vänd ned vaniljsocker och potatismjöl med en slickepott. Bred ut till valfri form, t ex två runda, två rektanglar eller ovaler. (TIPS! Vill du göra stor tårta gör du en stor botten och sedan nästa dag gör du en till botten) Grädda mitt i ugnen 1 ½ timme, stäng av ugnen men öppna inte luckan och låt bottnarna kallna minst 1 timme men gärna över natten. Dags att vispa glassmet: Vispa grädden. Vispa ihop äggulor och socker. Vänd försiktigt ihop blandningarna. Smaksätt ev med t ex hackad daim, frysta halvmixade bär eller rör ihop kakao+socker med lite vispgrädde innan du börjar vispa så får du chokladglass. Lägg en av marängbottnarna på ett fat. Bred ut lite mindre än hälften av glassmeten. Lägg på nästa botten. Bred ut resten av smeten och strö över t ex hackad daim eller frysta bär. Täck alltsammans med plastfilm och frys ned över natten TIPS 2 På bilden har jag format marängsmeten till en 8 när min dotter fyllde just åtta år men man kan även forma smeten till pumpa eller spöke på Halloween, katt, nalle eller annan rolig form som barnet tycker om, julgran till julgransplundringen osv. Då gör jag en sats marängsmet men gör inte två bottnar utan breder glassmeten ovanpå en enda botten och fryser in. Endast fantasin sätter gränser :) TIPS 3 Gör tårtan som vanlig tårta, inte glasstårta :)
Ingredienser Portioner. 8-10 bitar 300 g mandelmassa 150 g rumsvarmt smör 3 rumsvarma ägg 2 dl färska hallon smör till formen Till servering 500 g färska jordgubbar 2 dl vispgrädde 1 krm vaniljpulver Lägg till i inköpslistan Trött på att irra runt i butiken
Lägg plattorna på en plåt med bakplåtspapper. Vispa grädden och blanda med vaniljkrämen. Nagga med en gaffel och grädda i 8–10 minuter. Skär kakan i 8 bitar med en varm kniv
Vänd ned vaniljsocker och potatismjöl med en slickepott. Lägg en av marängbottnarna på ett fat. Smaksätt ev med t ex hackad daim, frysta halvmixade bär eller rör ihop kakao+socker med lite vispgrädde innan du börjar vispa så får du chokladglass
Garnera med maränger och ev hallon och chokladsås. Passera hallonen genom en sil och rör detta med 0. Vänd i ca 30 maränger, rippla i hallonen och häll i en form, täck med plastfolie och ställ i frysen i minst 4 timmar
En riktig favorit hemma hos oss är sandwich och med tanke på att jag äntligen hittade ett recept på glutenfri sandwich förra året (Här) så kan hela familjen njuta av denna goding
Skulle såsen skära sig börjar du om med en äggula och vispar sedan ner den "spruckna" såsen. En hemmagjord bearnaisesås är inte alls svår att få till, bara man tar det lugnt och försiktigt
Visst, fruktsallad är ju riktigt gott, med grädde eller glass till. De här müslikakorna är faktiskt både goda och nyttiga, till och med choklad innehåller de
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.