11-3 msk
vatten eller torrt vitt vinSmält smör i en kastrull och sätt åt sidan att svalna något. Sjud en stor vid panna med vatten till vattenbad. Knäck äggen och separera äggulorna till en skål eller bunke. Spara ev. äggvitor till annat. Vispa ihop äggulorna någon minut. Tips: Ställ skålen gärna på en blöt wettex eller trasa så står den stadigt. Ställ bunken med äggen i det varma vattenbadet och vispa äggulorna så att de blir lite över fingervarma - runt 50 grader. Tillsätt smält smör - först droppvis - under vispning till äggblandningen. Såsen tjocknar och smöret kan tillsättas i jämnare stråle lite i taget. Vispa i en msk citronsaft, salt, socker och peppar. Smaka av och tillsätt eventuellt en till msk citronsaft till önskad syrlighet på såsen. Tycker du Hollandaisesåsen är för tjock kan du spä med 1-3 matsked vatten eller torrt vitt vin. Servera Hollandaisesåsen direkt när den är varm. Du kan också hålla den varm i vattenbad som är ca 50 grader varmt upp till någon halvtimme. Rör då och då och akta så att inte såsen blir för varm och äggen koagulerar och såsen spricker.
Hoppas att alla har haft en bra nationaldag. Själv så avslutade jag kvällen med att grilla. Till köttet gjorde jag en grillsås med basilika, vitlök, lime och ruccola
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.