Jennies thanksgiving-middag
www.koket.se
www.koket.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 5 1 röster

Ingredienser

  • 900 g mjölig potatis (king edward)
  • 12,5-3 dl standardmjölk
  • 175 g smör
  • 10,5 krm muskotnöt, riven
  • 11 kg kalkonbröst
  • 1100 g smör, rumsvarmt
  • 11 tsk torkad rosmarin
  • 11 tsk torkad salvia
  • 11 tsk torkad timjan
  • 11 klyfta vitlök, riven
  • 12 apelsiner (saften)
  • 1140 g bacon
  • 1400 g brysselkål
  • 11 msk japansk soja
  • 11 msk balsamvinäger
  • 1 smör, till stekning
  • 1 stekskyn från kalkonen
  • 11,5 msk koncentrerad kycklingfond
  • 13 dl vispgrädde
  • 1 ev majsstärkelse
  • 1 salt och vitpeppar
  • 1 röd vinbärsgelé
  • 1 Potatismos900 g mjölig potatis (king edward) 2,5-3 dl standardmjölk 75 g smör 0,5 krm muskotnöt, riven
  • 1 Kalkonbröst1 kg kalkonbröst 100 g smör, rumsvarmt 1 tsk torkad rosmarin 1 tsk torkad salvia 1 tsk torkad timjan 1 klyfta vitlök, riven 2 apelsiner (saften)
  • 1 Brysselkål140 g bacon 400 g brysselkål 1 msk japansk soja 1 msk balsamvinäger smör, till stekning
  • 1 Skysås stekskyn från kalkonen 1,5 msk koncentrerad kycklingfond 3 dl vispgrädde ev majsstärkelse salt och vitpeppar
  • 1 Till servering röd vinbärsgeléSkala och koka potatisen mjuk, ca 20 minuter. Häll av och låt ånga av. Krydda kalkonbrösten med salt och peppar på båda sidor. Smält lite av smöret till kalkonen i en stekpanna. Stek brösten i smöret tills de fått en fin gyllene yta runtom. Tillsätt resten av smöret och sen alla torkade kryddor samt riven vitlök. Häll på apelsinsaften. Låt puttra under lock ca 30 minuter. Häll på mjölk på potatisen och låt börja puttra. Tryck till potatisen ordentligt med en avstängd elvisp, sätt sedan på vispen och vispa upp till ett fluffigt mos. Rör ner smöret och smaka av med riven muskotnöt, salt och peppar. Skär bacon i mindre bitar och stek krispigt i en stekpanna. Lyft upp baconet från pannan och låt rinna av på dubbla hushållspapper. Låt fettet vara kvar i pannan. Halvera brysselkålen och lägg i pannan med baconfettet. Stek i 8-10 minuter under omrörning, Tillsätt ev lite smör om pannan börjar steka torrt. Häll på japansk soja och balsamvinäger och låt steka i 1 minut till. Ställ åt sidan. Lyft ur kalkonen ur stekpannan. Medan kalkonen vilar, gör skysåsen. Häll all sky i en kastrull tillsammans med kycklingfond och grädde. Låt koka upp. Red eventuellt med majsstärkelse. Smaka av med salt och peppar. Servera kalkonen med det fluffiga moset, brysselkålen, skyn och gelé.

Beskrivning

Kommentarer

  • manuela-2

     - 

    Kör kalkonen i ugnen med lock och termometer! Körde frysta brysselkål med baconet kvar i pannan.

Logga in eller Registrera för att kommentera.