Nästan alla hade valt smaker frånMellanöstern. Denna gången träffades vi hemma hos Beata och temat var "Land" och utefter det laga någon rätt med smaker och inspiration därifrån
Nästan alla hade valt smaker frånMellanöstern. Denna gången träffades vi hemma hos Beata och temat var "Land" och utefter det laga någon rätt med smaker och inspiration därifrån
Knäck försiktigt i äggen en bit ifrån varandra och ställ in pannan i mitten av ugnen. Shakshuka är en tomat- och äggrätt som är vanlig som frukost i många länder i Mellanöstern, som till exempel Libyen, Egypten, Tunisien, Algeriet och Marocko
Smaksalt för laxen2 tsk rostade sesamfrön1 tsk rostade fänkålsfrön1 tsk rostade anisfrön2 tsk rostade korianderfrön1/2 tsk kardemumma2 tsk saltBlanda alla ingredienser till ett pulver i en kryddkvarn eller hacka i en mortelLax600 g lax (mitt delen)smaksaltolivoljacitronsaftSkär laxen i fyra portionsbitarMassera in laxbitarna med smaksaltet, låt vila i kylskåp i 1-2 hLägg ugnen på 90 graderSkölj bort saltet från laxen med kallt vatten, torka med hushållspapperSmörj fisken med olivoljaPacka laxbitarna i smörpapper och lägg paketet i en ugnsform med skinnsidan uppåtGrädda laxen i ugnen i ca 30 min (tills innertemperaturen nått 43 grader)Laxen skall inte bakas kruttorr utan den skall behålla sin fina rosa färg och saftighetTa bort skinnet, smaksätt med citronsaft och toppa med nötcrusten och tahinisåsenStrö över med granatäppelkärnor och servera med de övriga tillbehörenNötcrust för laxen1 dl rostade valnötter1 liten shalottenlök1 stor röd chili, fröna borttagnaen näve färsk myntaen näve färsk koriandercitronsaftolivoljasaltHacka alla ingredienser småttBlanda med olivolja och en skvätt citronsaftSmaksätt med saltQuinoasallad med aubergine 2 dl quinoa (använde både svart och vit quinoa)1 stor aubergineolivoljacitronsaft + skalfärsk bladpersilja1/2 granatäpple, saften och frönasmaksaltKoka quinoan enligt anvisningen på paketetSkär auberginen i skivor eller kuber, salta och låt stå i ca 30 minTorka av auberginen och stek den gyllenebrun i en stekpannaBlanda quinoa och aubergineSmaksätt salladen med olivolja, citronskal- och saft, färsk bladpersilja, smaksalt och granatäppelServera kall eller varmTahinisås2,5 dl turkisk jugurt1,5-2 msk tahini1 st hackad vitlöksklyftaskalet av en citron + en skvätt citronsaft (såsen får vara syrlig)saltBlanda alla ingredienser, smaka av med salt och citronsaft 2 tsk rostade sesamfrön
I veckan samlades vi ett gäng hungriga och nyfikna matbloggare i Kortedala för en afton med temat "land" där vi skulle välja ett land och laga mat därifrån
Den här rätten härstammar ända från Mongolriket och rätten lagas över hela mellanöstern. GurkmejaBirjani-krydda (finns att köpa i större matbutiker eller i affärer med sortiment frånmellanöstern)Kanelsalt & peppar efter smak
Lax i gryta frånmellanöstern är ofta tomatbaserade och liksom i det här receptet friterar man laxen (eller vilken fisk man nu använder) innan man tillsätter den till grytan
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.