11 kg
kalvstek 4.5 msk smör och olja salt och peppar 2 msk kalvfond på flaska 1 l kokande vatten 250 g smålök 400 g morötter 0,5 l trattkantareller eller trumpetsvamp 3 dl vispgrädde 2.5 msk hackad persilja Till servering picklade äppelskivor crème fraîcheSkär kalvsteken i grytbitar. Bryn dem i 2 matskedar smör och olja i en stekpanna, i 3–4 omgångar och lägg över i en gryta. Salta och peppra. Blanda i fond. Häll på kokande vatten så att det täcker köttet. Koka upp och sjud 1 timme och 20 minuter, eller tills köttet är nästan mört. Rör om då och då.
1 Skala
löken. Skala och skär morötterna i små bitar. Bryn grönsakerna och svampen, var för sig i resterande smör och olja, cirka 5 minuter. Vänd ner grönsaker och svamp i grytan, blanda i grädden och koka grytan ytterligare cirka 25 minuter, eller tills köttet är mört och lök och morötter är mjuka.
1 Toppa
grytan med hackad persilja. Servera med picklade äppelskivor och crème fraiche.
Gnid in köttet med olivolja och örtkryddor. Låt marinera medan du förbereder resten av middagen. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen och låt eftersteka till innertemperatur 60º (medium, ca 10 minuter). Täck med folie eller smörpapper och låt köttet vila 10 minuter på spiskanten
Skär de största kantarellerna i mindre bitar. Servera med biffarna och valfritt tillbehör. Lägg i en klick smör och stek kantarellerna några minuter, lägg i löken och låt kantareller och lök steka klart tillsammans
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.