Klassisk fransk fisksoppa med saffransaioli
www.koket.se
www.koket.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 100 g rotselleri
  • 12 morötter
  • 12 palsternackor
  • 11 gul lök
  • 1 smör och/eller olja, till stekning
  • 13 dl vitt vin
  • 13 dl vatten
  • 13 dl grädde
  • 12 msk skaldjursfond
  • 1250 g laxfilé, i grytbitar
  • 1250 g kolja, i grytbitar
  • 1 salt och peppar
  • 12 klyftor vitlök
  • 10,5 citron
  • 12 äggulor, rumstempererade
  • 12,5 dl neutral olja
  • 10,5 g saffran
  • 1 salt
  • 1 persilja, till garnering
  • 1 bröd
  • 1 Fisksoppa100 g rotselleri 2 morötter 2 palsternackor 1 gul lök smör och/eller olja, till stekning 3 dl vitt vin 3 dl vatten 3 dl grädde 2 msk skaldjursfond 250 g laxfilé, i grytbitar 250 g kolja, i grytbitar salt och peppar
  • 1 Saffransaioli2 klyftor vitlök 0,5 citron 2 äggulor, rumstempererade 2,5 dl neutral olja 0,5 g saffran salt
  • 1 Servering persilja, till garnering brödSkala och skär rotfrukterna i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Fräs rotfrukter och lök i en stor gryta eller kastrull. Slå över vinet och låt reduceras tillsammans med rotfrukterna i några minuter. Tillsätt vatten och fond och låt sjuda tills rotfrukterna mjuknat. Gör under tiden aiolin genom att pressa vitlöken och saften från citronen i en bunke. Vispa samman med äggulorna och tillsätt sedan oljan i en smal stråle medan du vispar. Avsluta med saffran och salt. Slå över grädden när rotfrukterna har mjuknat och låt koka upp. Lägg ner fiskbitarna och låt koka i 5 minuter, tills fisken är klar. Toppa soppan med lite färsk persilja och servera tillsammans med aioli och en bit bröd.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.