Klassisk oxfilé tretton dagar efter jul
Pernilla Elmquist – Mitt nordiska kök
Pernilla Elmquist – Mitt nordiska kök
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 2012 är i gång och jag har gett mig löftet att ha en vit månad, börja träna oftare och äta hälsosam mat
  • 4 pers
  • 600 g oxfilé av mittbiten
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • svartpeppar
  • 1 msk olja
  • msk
  • Smör
  • 1 kg fast fin potatis, t ex Amandine
  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • 4 vitlöksklyftor
  • ca
  • smör
  • 1 msk smör
  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk råsocker
  • 5 dl rött vin
  • 4 dl vatten
  • 4 msk kalvfond
  • 1 msk maizena
  • klick
  • 16 små steklökar
  • 2 dl rödvinsvinäger
  • 1 dl strösocker
  • 2 svartrötter
  • 1 tsk citronsaft
  • smör och olivolja till stekning
  • och olivolja
  • stekning
  • 1 Finhacka schalottenlöken och riv vitlöksklyftan.
  • 2 Smält smör i en kastrull. Tillsätt lök och socker och låt sockret smälta och löken bli mjuk.
  • Smält
  • kastrull
  • 3 Tillsätt vin, vatten och kalvfond och låt det koka ihop tills ca 3 dl återstår.
  • 4 Sila såsen till en annan kastrull. Vispa i maizena och tillsätt en klick smör innan servering.
  • servering
  • 1 Koka ihop rödvinsvinäger och socker och låt svalna.
  • 2 Koka lökarna i ca fem min tills de blir mjuka. Spola dem i kallt vatten och skala.
  • mjuka
  • 3 Lägg lökarna i lagen och låt dra i minst en timme.
  • 1 Skala svartrötterna och skär dem i bitar.
  • 2 Lägg dem i vatten och spritza citron över, så de inte blir missfärgade.
  • 3 Råstek dem i olja och smör tills de blir mjuka.
  • i olja
  • 4 Salta.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.