Det är så smart och enkelt och det finns ingen ursäkt i världen att köpa smakfattig lingonsyltmed massa stabiliseringsmedel och snusk när man kan göra själv på någon minut
Mixa lingonenmed mixerstav. Tryck ut degen i en form med löstagbar form. Blanda creme fraiche, kesella,vaniljkesella,vaniljsocker,lingonsylt och kryddor
Smaken är ju personlig och därför rekommenderar jag att du börjar med hälften av sockret och smakar av till du hittar den balans mellan sötma och syra som du önskar
Mät upp samtliga ingredienser förutom lingonen i en kastrull. Vi har precis lagt in 1,5 liter lingon i lag, vi fick prova det hemma hos min pappa och hans fru och vi blev överförtjusta i smaken, lingonen passar utmärkt till grytor och fläskstekar och säkert till mycket annat som vi inte har hunnit prova än. Lag till 1-1,5 liter lingon. 1 dl ättiksprit, 12%2 dl socker3 dl vatten½ tsk salt1 bit hel kanel5 hela nejlikor1 lagerblad1 liter lingon. Häll den svala lagen över lingonen och låt stå kylskåpskallt att dra i ca 8 timmar innan de avnjuts. 1-1,5 liter lingon. 1 liter lingon
Fördela de frysta lingonen i dessertglas och skeda över den varma så-sen. Låt såsen koka på medelvärme under omrörning tills den är simmig, ca 10 minuter. 5 dl lingon
Veckans bröd blev ett lingonbröd som jag har experimenterat hej vilt med, men det blev helt ok. 9 dl vatten 1 dl linfrö 2 dl lingon (det går bra medlingonsylt också) 14 dl rågmjöl. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt salt, honung, linfrö och lingon, tillsätt hälften av rågmjölet och lingonen och låt jäsa över natten, alt 2 timmar. Lägg degen i ett durkslag med en mjölad kökshandduk och låt jäsa i ca 1 timme. 9 dl vatten 1 dl linfrö 2 dl lingon (det går bra medlingonsylt också) 14 dl rågmjöl
En underbar smakkombination där inga smaker tar över, de syrliga lingonen balanseras upp av den söta kolasåsen, den kryddiga kanelen mjuknar tillsammans med vaniljen och krispigheten från marängerna bryter av den lena glassen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.