1 flingsaltSmält
smöret i en kastrull tills det börjar bubbla. Börja då att vispa konstant och fortsätt vispa tills smöret blivit gyllenbrunt. När smöret blivit gyllenbrunt, häll direkt över det i en bunke av metall.
1 Tillsätt
vattnet. När du gör det kommer smöret att bubbla upp, så var försiktig! Vattnet tillsätts i syfte att tillföra den vätska som reducerats bort när smöret bryntes, samt kyla ner smöret och förhindra ett det bränns. Låt smöret svalna.
1 Rör
ner sockret och sirapen i det svala smöret och rör tills du fått en jämn blandning. Se till att röra ordentligt så att du får med allt socker som lägger sig i botten på bunken.
1 Blanda
ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en separat bunke.
1 Rör
ner mjölblandningen i smör-och sockersmeten och rör tills degen precis gått ihop.
1 Väg
upp degen i klumpar som väger 20 g, alternativ rulla degen till 2 korvar och skär upp varje rulle i 13 jämnstora delar. Om degen är för kladdig kan du ställa den i kylskåpet i 10 min innan du väger upp och delar den.
1 Placera
småbrödsformar på plåtar klädda med bakplåtspapper, 13 st per plåt är lagom.
1 Rulla
degklumparna till bollar och placera de i de uppställda småbrödsformarna.
1 Dela
dumlekolorna på hälften och tryck ner en halv dumlekola i varje degboll med kolasidan uppåt.
1 Grädda
kakorna mitt i ugnen i 175°C i ca 12-14 min. De är färdiga när de blivit gyllenbruna och dumlekolan smält något.
1 Toppa
eventuellt grottorna med lite flingsalt direkt när de kommit ut ur ugnen. Låt svalna på plåt.
Några ärenden på stan, köpa sommarskor till Mini-me, göra klart två tårtor till en ett-åring som ska firas imorgon, och så handla lite påskmat och åka hem till mamma och pappa och fira påsk med dem
Servera med havtornsglass, rivna hasselnötter och harsyra. Häll den varma smeten över chokladen och rör till en slät smet, rör därefter i det bryntasmöret
Servera med räk- och äggblandningen, generöst medbryntsmöroch pressad eller kokt potatis. Smält smöret i en kastrull på hög värme, när smöret smält så vispar du hela tiden tills smöret börjar skumma och du ser att det börjar bli brynt
det bryntasmöret behöver brytas av med lite sälta och syra (från citrusen). Under tiden fisken är i ugnen så bryn smöret i en stor kastrull (det stänker lite)
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.