Till lammet åt vi ugnsrostade grönsaker samt en fräsch sås gjord med ingefära och rosmarin. Lammstek. De senaste åren har vi ätit lamm vid påsk och i år testade jag att tillaga lammsteken i min Crock Pot
Gnid in hela lammstekenmed smörblandningen och även där benet har suttit så det blir inuti. Putsa lammsteken fri från hinnor och även fett om det är mycket fett på den
Ös lammsteken några gånger med skyn under stekningen. Köpte ett halvt lamm på en gård utanför Norrtälje för ett tag sen, så passade på att testa detta receptet när vi ändå hade lammstek i frysen
Tillsätt grädden och låt såsen koka upp och smaka till sist av den med salt och peppar. Smaksätt såsen med t ex gelé, mesost, dragon, salvia, senap eller ädelost
Häll på vispgrädde och smaka av med vitpeppar. Gräddsås på buljongtärning - ger 5 dl färdig sås. En enkel gräddsås som blir gräddig och god även fast den enbart innehåller ca 20% grädde
Smaka av med salt och peppar. 1nymald vitpepparKoka upp kalvbuljongen med grädde och svartvinbärsgelé. 3 dl kalvbuljong (gärna reducerad sky från kalvstek, men vatten + konc fond går också bra)
Har man ingen sås tycker jag man ska strunta i potatisen och bara äta lammet med bönorna. Hade jag haft mer tid hade jag kokat ihop en gräddsås för förutom bönsalsan serverade jag pressad potatis till och det kändes lite torrt utan sås
Så förra söndagen provade jag att laga lammstek, på bog. Jag är inte uppvuxen med så många söndagsstekar, men om de förekom så var det på hjort eller rådjur eller så lagade mamma vildand eller fasan istället
Här kommer en fransk lammstek där citron, örter och vitlök piggar upp köttet – så gott att det inte alls behöver vara påsk eller oktober för att kasta sig iväg till köttdisken och rycka till sig en bit urbenat kött
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.