1 (Går
också bra med lite Kungsörnen Fint Rågmjöl istället för fröer)1. Häll ner fingervarm yoghurt, öl, vatten och ättiksprit i en degskål. Tillsätt jäst och rör om tills den har löst sig. Tillsätt övriga ingredienser och bearbeta på långsam hastighet i 5 minuter. 2. Låt degen vila i degskålen 30 minuter. Täck med bakduk. 3. Efter viltiden arbeta degen på långsam hastighet i 1 minut. Forma bröden till 2 rågbröd. Fukta händerna när du hanterar degen, då fastnar den inte så lätt på händerna. Lägg bröden i två smorda formar á 1,5 l och strö eventuellt över sesamfrö/vallmofrö (eller Evolo). 4. Låt bröden jäsa ca 60 minuter i rumstemperatur med bakduk över tills brödet når 0,5 cm ovan formens kant. Värm ugnen till 250°C. 5. Sätt in en ugnsplåt i botten av ugnen. Insättningstemperatur 250°C. Sätt in brödet mitt i ugnen. Häll samtidigt 0,5 dl varmt vatten på bottenplåten och stäng ugnsluckan så fort som möjligt. 6. Sänk nu ugnsvärmen till 180°C. 7. Total avbakningstid ca 60 minuter. Tag ur bröden ur formarna och låt svalna på galler. Förvara sedan bröden i plastpåse.
DAGENS RECEPT15-01-14GROVTRÅGBRÖDDet är underbart att komma hem och mötas av en härlig doft av hembakat, färskt bröd. 2 avlånga bröd50 g jäst5 dl filmjölk2½ tsk salt½ dl sirap1 ägg½ dl smält smör eller margarin1 dl mörkt öl eller svagdricka4 dl vetemjöl eller matbrödsmjölav vete8 - 9 dl rågmjölPensling. Jästen arbetar bäst vid en temperatur på 30 - 35 grader, d v s degspadet bör vara fingervarmt, 37 grader. Matbröd som varit fryst tinar i rumstemperatur på 3 - 4 timmar
Recept - Jättecookie. Mega-chokladkaka. Recept. Här kommer i alla fall receptet om jag ångrar mig, vilket jag borde - för den var helt fruktansvärt god
I Umeå blev deltagarna så pass nyfikna och inspirerade att jag beslutade mig att ta fram ett recept som är så likt traditionellt, svenskt, mjukt tunnbröd som möjligt
Nästa gång ska jag göra dubbla recept. Det vart 30 bullar av detta recept. 6-9 dl vetemjöl. Pensla med ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 5-8 min på 250 grader. 6-9 dl vetemjöl
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.