10,75 dl
pressad limesaft från 2 lime + finrivet skal av en lime
1 Maräng:
4 äggvitor
11 dl
sockerSätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Mixa, krossa eller smula kexen och blanda med smöret samt vaniljsocker till en grynig röra - pajdeg som ska bli pajbotten. Tryck ut pajdegen på botten samt lite upp på kanten i en rund bakform ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Grädda pajskalet i ca 10 minuter. Ta ut och låt pajskalet svalna något. Sänk värmen till 125 grader. Skölj limefrukterna noga. Riv skalet av en lime fint. Dela dem och pressa ur saften. Blanda under tiden äggulor och kondenserad mjölk i en bunke. Rör i limesaften och limeskal. Häll blandningen i pajskalet och grädda i 30 minuter på 125 grader. Ta ut limepajen och låt den svalna och ställ in i kylen att stelna någon timme eller över natten. Servering: servera som den är förslagsvis med rivet limeskal och en klick grädde (på varje tänkt del limepaj). Vill du ha maräng på toppen så sätter du ugnen på grill. Vispa sakta 4 äggvitor fluffiga. Tillsätt 1 dl socker och vispa fortare till ett hårt skum. Bred över den kalla limepajen. Grädda marängen under grill några minuter tills den fått fin färg. Akta så den inte bränns. Garnera med rivet limeskal.
Dock så valde jag att garnera den med italiensk maräng vilket jag aldrig har gjort innan. Så var lite svettigt om jag skulle lyckas med marängen men det gick hur bra som helst och marängen blev precis som den skulle
Arbeta ihop till en deg (använd gärna elvisp med vispar eller köksmaskin så går det snabbt). (Har du svårt att få ihop degen trots att smöret är rumsvarmt har du troligtvis tagit för mycket mjöl, undvik att gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket
Lägg smör i bitar, strösocker, mandelspån, vetemjöl och mjölk i en kastrull. Lägg dinkelvetemjöl, smör, äggula, rapsolja, strösocker, salt och vatten i matberedaren med kniven monterad
Gör snabbt pajdegen, gärna med en matberedare. Låt den svalna lite medan du gör fyllningen. Pajen kan med fördel serveras ihop med lite vispad grädde eller vaniljkvarg, men den är otroligt god också utan
Tryck ut blandningen över botten i en springform, gärna hjärtformad, med bakplåtspapper i botten. Värm upp under omrörning och mosa bären med en gaffel till de saftar sig och sockret smält
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.