Jag börjar med en bild på mitt barnbarn Elvira. När jag ( baknörd som jag är ) tog bild på mina nybakade bröd i lördags, så kom hon med sin "mobil" och gjorde exakt likadant
Jag har ofta dragit mig för surdegsbakandet på grund av tiden men när man väl har en rågsurdegsgrund som står i kylen så går det att fixa ihop det bra med vardagsbestyren
Ljus surdeg med fiberhusk. Lägg bullen på en plåt med bakplåtspapper och mjöla lätt över degen, lägg på plastfilm och låt jäsa ytterligare cirka 40 minuter. Mata med (rör ned) 25 gram rismjöl och ½ deciliter ljummet vatten och låt stå ytterligare ett dygn i rumstemperatur. Mata med (rör ned) 25 gram majsmjöl och ½ deciliter ljummet vatten och låt stå ytterligare ett dygn i rumstemperatur
Ingredienser Portioner. 2 bröd Dag 1, kväll 100 g (1 dl) vetesurdegsgrund (100 g = 1 dl) 150 g ljummet vatten (150 g = 1 1/2 dl) 150 g ekologiskt vetemjöl special (150 g = 2 1/2 dl) Dag 2, morgon surdeg från gårdagen 500 g vatten (500 g = 5 dl) 10 g jäst 800 g ekologiskt vetemjöl special (800 g = 13 dl) 1 msk salt (1 msk = 20 g) neutral olja t ex rapsolja Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad 2 valfria frukostprodukter 10
Eftersom barnen inte gillar stenhård kanter lägger jag brödet på ett galler – men med en duk över. Idag lät jag mig inspireras av mitt allra första surdegsbröd, som i sin tur var inspirerat av ett bröd av Jan Hedh
Det var verkligen länge sedan jag gjorde ett "vanligt" bröd men det är något visst medsurdegsbröd. Jag har helt och hållet snöat in på surdegsbröd just nu
Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper och snitta valfritt mönster på brödet. Pensla med lite vatten när brödet jäst färdigt, strö över lite mjöl och grädda sedan i 20-2 minuter tills bröden fått fin färg
Det är få saker i brödväg som är godare än ett riktigt färskt och gott surdegsbröd. Vi jäste våra bröd i jäskorgar (därav det fina randiga mönstret som syns på vår limpa) och hoppade över steget med att skära ett rutmönster
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.