Idén till receptet kommer från en polsk matblogg som heter karmelowy. Jag förstår inte polska, men det gör inget för recepten på bloggen finns även på engelska
Receptet fick jag från en polsk bekant för flera år sen. Det är en förenklad version på den klassiska polska gurksoppan som annars gärna innehåller kött eller kyckling
Borstsj på ukrainsk vis är en av mina favoritsoppor. Sanningen att säga brukar man aldrig ha bönor i den soppan i Ukraina, men i Polen har vi det och ändå kallas soppan som den kallas
Ändå sen vi var på genomresa i Tyskland i somras och tog av från motorvägen in mot landet och hamnade på ett sagolikt litet ställe för att ta en bit mat och såg deras kakbuffé, har jag tänkt på vallmokaka
Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna något. Vispa samman ägg och socker tills smeten blir vit och pösig
Häll filmjölken i en bunke. Frys i minst 8 tim, över natten eller en hel dag. Ta filen ur bunken och låt rinna av i en silduk i rumstemperatur 8-12 tim
Råstekta potatisrösti och någon sorts polsk stekost (som jag bytt ut mot halloumi – funkar perfekt) och sedan en mustig och senapskryddad svampstuvning, lite lik den i en rysk biff stroganoff
Przygotowanie. Ciasto kruche. Wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy, formujemy w kulę, którą spłaszczamy, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę
Denna mustiga vallmokaka med smak av äpple, kanel, kardemumma, muskot med ett täcke av pumpakärnor och mandelspån lär råda bot på (åtminstone för en kortare stund) en annalkande regnig och blåsig höst
Hade tänkt prova Dominika Peczynskis polskavallmokaka och snubblade in på trådar som handlade om hur vallmofrö (som ju är en svag opiat) kan visa positivt på drogtest alternativt missbrukas
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.