1 liter
rapsolja till fritering och strösocker till garnering
20 minuter
under duk. Hetta upp rapsoljan i en stor traktörpanna (använd en termometer för att se till att den håller sig under 180 grader) och fritera bollarna i cirka en minut och vänd dem så att de får färg runt om. Låt dem rinna av på hushållspapper och rulla i strösocker.
Munkjärnet var vi tvungna att testa så här ser det ut när han glaserar sina minimunkar. Dom här goda laxrullarna hade vi på påsk, wasabi ger en härlig sting och mixat med ruccula ger det en härlig färg
Brunchen bestod av croasianter, frallor, nutellarullar med jordgubbar, äggröra, bacon, krovar, pizzaslisar, yougurt med blåbär och granola, äppelpaj med vaniljsås, minimunkar, massor av olika frukter, kaffe, islatte, jordgubbs och hallonsmoothie och juice
När jag väl provade för några år sedan visade sig bakverket vara närmast löjligt enkelt att lyckas med och sedan dess är nygräddade minimunkar en av mina go-to-grejer när jag inte riktigt vet vad jag ska bjuda på
Hej alla glada matvänner. En vecka har gått sen vi serverade Boråsmenyn på Stadshuset i Borås. Menyn skapades av nio kockar i från stadens restauranger, en konditor och Leif Manneström som coach
Munkar fyllda med rabarber-och vaniljkräm (ca 25 minimunkar)100 g smält, brynt smör2,5 dl mjölk25 g färskjäst eller 1 påse torrjäst1 dl socker0,5 tsk kardemumma1 tsk salt1 äggca 8 dl mjölVärm mjölken och blanda i jästenBlanda i socker, salt, kardemumma och äggRör i ca 3/4 av mjölet, blanda sedan i det smälta smöretKnåda i resten av mjölet, fortsätt knåda tills degen har en bra elastisk konsistensLåt jäsa i ca 1 hBaka ut små runda munkar, jäs ytterligare i ca 30 minFritera munkarna i 180 graders rapsolja/kokosfett, rulla sedan i rostade kokosflingor (om du lyckas) eller/och sockerFyll munkarna med både rabarber-och vaniljkrämen med en spritspåse och en rund liten tyllaRabarberkräm200 g rabarberca 2 msk socker1 dl Brachetto d'Acqui (eller 1 dl utspädd jordgubbssaft)2 msk majsstärkelse blandat med 2 msk kallt vattenTvätta och skär rabarbern i bitarTa fram en kastrull och lägg i rabarber, socker och skumvin (eller saft)Låt småkoka i ca 10 min tills rabarbern har mjuknat och gått sönder (smaka av om sockermängden är passlig)Blanda i majsstärkelsen under kraftig omrörning och låt småkoka ytterligare i ca 2 min Kyl ner krämen och lägg i en spritspåse med en rund liten tyllaVaniljkräm (crème pâtissière)2,5 helmjölk 1 vaniljstång, använd endast fröna (spara stången)50 g äggula (ca 3 stora)50 g socker20 g vetemjöl10 g smörHäll mjölken i en kastrull och lägg i vaniljfröna, koka upp och lägg åt sidanVispa äggulorna och sockret till en vit och porös smetTillsätt vetemjölet i smeten och vispa kraftigt så det blandas välHäll den varma mjölken i smeten, blanda välHäll allting tillbaka i kastrullen och värm smeten på låg värme under omrörning tills krämen tjocknat Kyl ner krämen och lägg i en spritspåse med en rund liten tyllaLakritspavlova (eller maränger)Följ detta recept men tillsätt i den färdiga smeten ca 1 msk rålakritspulver (använde märket Lakrids) och grädda minipavlovorna endast i ca 30 min (så att de har ett krispigt skal och fluffig insida)
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.