Mjukkaka (flatbread)
Svt
Svt
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • mjölk
  • 1 jäst
  • 1 honung
  • 1 matolja + 1 msk till bunken
  • 1 ägg, lätt uppvispat
  • 1 vetemjöl
  • 1 bakpulver
  • 1 salt
  • 1 tjock yoghurt1. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jäst i en degbunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt honung, olja och ägg och rör om.2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke och tillsätt blandningen samt yoghurt i degspadet. Arbeta till en deg, för hand eller med elvisp, tills degen börjar släppa kanterna. Tillsätt ev. mer mjöl.3. Ta upp degen och knåda den smidig. Låt jäsa 1 timme övertäckt i en oljad bunke. Du kan även kalljäsa den i kylen över natten, täck då bunken med plastfilm.4. Ta upp degen och dela den i 8–10 bitar. Platta till dem med handen och täck med bakduk.5. Kavla ut ovala eller runda kakor och grädda några minuter per sida i varm stekpanna.6. Servera brödet som det är med smör eller med pålägg, som en pizza/flatbread och skär i bitar till lyxiga snittar.Förslag på goda toppingsRom, röd lök, crème fraiche, citronFärskost, rökt lax, ägg, gräslökCrème fraiche, ädelost, päron, granatäpple/björnbär/blåbär, rucola, rostade valnötterTipsDet går även bra att grädda bröden i ugn på 225 grader. Värm gärna plåtarna innan. Bröden är klara när de puffat upp och fått lite färg. Brödet går även bra att frysa.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.