Ingredienser 50 g ( 1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk 500 g (ca 5 dl) vatten, fingervarmt 140 g (ca 1 dl) sirap mörk 70 g bakvört 30 g (ca 2 msk) smör, rumstempererat 250 g (ca 4 dl) rågsikt 800 g (ca 13 dl) vetemjöl special 12 g (ca 2 tsk) salt 5 g (ca 1 msk) ingefära 5 g (ca 1 msk) pomerans 5 g (ca 1 msk) kanel 5 g (ca 1 msk) nejlikor 100 g (ca 1,5 dl) russin1 Lös jästen i vattnet. 2 Tillsätt resterande ingredienser. Ej russin! 3 Blanda degen i maskin i ca 6 min, 4 min sakta och 2 min på medel hastighet, eller 15 min för hand till en smidig deg. 4 Tillsätt russin. De ska bara blandas i degen. 5 Täck med plast och låt jäsa i ca 30 min. 6 Sätt ugnen på 230°C. Ställ samtidigt in en form med ½ liter vatten längst ner i ugnen och låt stå kvar under hela baktiden 7 Forma till två bröd och lägg ner i de smorda formarna. Täck med plast och låt jäsa i ca 60 min. 8 Sätt in bröden i mitten av ugnen och sänk tempen till 190°C. Grädda i ca 30 min. 9 Ta ur bröden från formen direkt efter bakning. Låt svalna på galler.
Ett enkelt stekpannebröd som jag använde till både mellis och en middag. Det är godast om man äter det nygjort men går även att värma upp en snabbis i brödrosten
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.