I söndags var det julmys hosmormor och morfar, en tradition som hänger i om än vi tidigarelagt den lite för att det var svårt att få ihop med alla i mellandagarna
Lunchen, som jag skrev om i förra inlägget, intogs som sagt hos Bistro Voltaire. Minns knappt vad jag pysslat med under de senaste dagarna som jag inte bloggat så flitigt
Så var det dags att besöka mamma/mormor/svärmor. Tack för en suveränt mysig helg mamma/svärmor/mormor. Jag vet inte om jag blir extra bortskämd som skilsmässo"barn" (jag var visserligen 27 år då de skildes, men "barn" till sina föräldrar är man ju oavsett, jag vet inte var gränsen ska anses gå och vad skulle det annars skulle heta
Sedan bestämde vi oss för att laga middag ihop, jag har bjudit henne och hennes man (det var deras bröllop som jag caterade) på helstekt kyckling några gånger, så hon ville att jag skulle visa hur man gjorde
Blanda i salt och socker och dra några tag med vitpepparkvarnen över degen. Luncherna hemma hosmormor och morfar i Ekhagen var lite enklare i jämförelse med middagarna
Smula jästen i en stor bunke. Vispa äggen i en skål så att de blandar sig ordentligt. Häll 1 dl fingervarmt vatten över jästen och rör så att jästen löser sig
400 gram köttfärs1. 5 tsk salt1 kryddmått svartpeppar1/2 dl ströbröd4-5 dl mjölk1/2 vitkålshuvudmargarin och lite sirap till stekningenSätt på ugnen 175 graderSkär kålen i små bitar eller strimlor
Låt svälla några minuter, rör sedan ner blandfärsen och blanda till en smet. Min mormor gjorde alltid sådana här köttfärsrullader åt syrran och mig när vi var små, och vi åt dem alltid med stor aptit
Originalreceptet är gammalt och har klurigt ospecifika mått med kaffekoppar, och för några år sedan tröttnade jag på att ständigt höfta fram mer och mindre lyckade gaffelkaksresultat och provbakade ett okänt antal provkakor tills jag hade fått fram en bra balans av ingredienserna i gram
Smält smöret i en kastrull. Häll i övriga ingredienser och rör ihop. Klart. Lägg frukten eller bären som du vill ha i pajen i botten på pajformen och häll över pajdegsblandningen och platta till
Om ett par dagar har du världens godaste smörgåsgurka som håller sig hela vintern. Varje år ringer jag till min mamma och frågar om receptet och varje gång säger min mamma
Vispa ihop ägg och socker. Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker. Blanda gärna ihop det genom en sil för undvika eventuella klumpar
Traditionen med sockerkringlor kommer från mormor, Hälsingestinta till börden. Mormor Gertrud, liksom mamma Barbro var proffs på att forma vackra kringlor
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.