Detta rådjuret som jag tillagade hade varit med i en bilolycka och min pappa hjälpte till att ta ur och slakta det, något jag skulle vara intresserad av att se hur det går till
Då var det dags att dela med mig av nyårsaftonens efterrätt. Lite lyxigt kändes det då och givetvis köpte vi alltid med oss burkar hem som jag sedan kunde bjuda mina kompisar på
Servera med en lätt grönsallad och citron. Vi skall äta en 3-rätters meny och vi startar med hummer. Stek schalottenlök och vitlök i 3 min och blanda med övriga ingredienser, salta och peppra. Fyll skalen med blandningen och tillaga i ugnen 160C i ca 5 minuter
Vi hade några olika snittar som vanligt på nyårsafton - några gamla favoriter och något nytt. Riktigt goda blev de ost- och olivbollar som Karin tipsade om
Sadeln kombinerades med svamp och bär ifrån skogen. Framme vid den antagligen mest kända biten kött man tillagar och äter på rådjur, nämligen rådjurssadeln (ytterfilén/ryggbiffen)
Nyårsaftons desserten. bärpaj med vit chokladfyllning. Ikväll ska vi äta gott och umgås hela familjen och jag ska börja med att förbereda kvällens tre rätters middag
Stek potatisen med matolja i en het panna tills den har fin färg. Gärna med ugnsbakade tomater. Stek köttet till önskad innertemperatur (ca 60 grader för mediumstekt kött)
Serranorullar och hummertoastVi hade en riktigt trevlig nyårsaftonmed goda vänner och deras barn. Till förrätt blev det lite plock i form av serranorullar fyllda med bland annat mascarponeost
Jag har aldrig tidigare gjort rådjurssadel men de flesta recept var simpla och handlade om att salta och peppra köttet, steka det hastigt till en fin yta och sedan göra klart det i ugnen med en stektermometer
Men täcker man rådjurssadelnmed bacon, så får man en saftig stek med en trevlig, lite rökt smak. Tillsammans med gräddsås, klyftpotatis och stekt svamp blir det finmiddag med retrostuk
Nyårsaftonens huvudrätt var precis som förrätten mycket lyckad och god. Sötpotatisen med sin söta smak tillsammans med crème fraiche blir väldigt gott, snåla inte med saltet heller
Lägg tillbaka köttet i sadel Servera med rotfrukterna, enbärsgräddsås, potatisgratäng och gelé. Fördela rotfrukterna och löken i en långpanna och lägg rådjurssadeln ovanpå
På tal om gäster och mat så vankas det ju dessutom Nyårsafton denna veckan också. Vad sägs om en saftig rådjurssadel som serveras tillsammans med en hemmagjord rödvinssås och smörstekta kantareller
Ikväll ska vi äta halstrade pilgrimsmusslor á Tommy Myllymäki till förrätt, stekt oxfilé med bakad potatis till varmrätt och en vaniljpanacotta med äppel och päronkompott till efterrätt
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.