15 formar
eller glas på minst 1 dlStäll fram fem formar, glas eller koppar att göra pannacottan i. De ska rymma minst 1 dl var. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i en skål i 5 minuter. Använder du gelatinpulver till pannacottan så rör du ut det i en kopp med 1,5 msk vatten och låter svälla i 5 minuter. Koka under tiden upp grädde och mjölk med socker samt vaniljsocker under omrörning i en stor kastrull - akta så det inte kokar över eller bränns. Ta av från värmen. Använder du vaniljstång så delar du den på längden och skrapar ur fröna ner i mjölken. Tillsätt även stjälkarna som ger smak. Ta upp dem innan du blandar i gelatinet. Tag upp gelatinbladen från vattnet och vispa i dem i gräddblandningen tills de löst sig (eller vispa i koppen med det blötlagda gelatinpulvret - ta alltihop även vattnet). Fördela pannacotta-blandningen i formarna. Ställ att svalna i rumstemperatur och sedan i kylen minst 2 timmar så att de stelnar (har du bråttom kan du ställa dem någon halvtimme i frysen). Pannacottan ska bli fast men krämig - med för mycket gelatin blir pannacottan som gummi och det är inte så gott. Servera pannacottan med passionsfrukt. Dela passionsfrukterna och skrapa ur innehållet. Fördela på pannacottorna och servera. Om du vill kan du spara en halva passionsfrukt till varje portion och servera bredvid. Du kan också stjälpa upp pannacottan ur formarna om du önskar och servera med passionsfrukten urgröpt eller halverad på tallrik.
Servera pannacottan toppad med mylta - rårörd hjortronsylt eller färska hjortron. Krama ur gelatinbladen och tillsätt till kastrullen med gräddblandningen
Passionsfrukt är en av mina favoritfrukter och ger en härlig sötsyra till pannacottan, som blir extra krämig och liite smalare då en del av grädden är ersatt med turkisk yoghurt
Det blir en citron pannacottamedpassionsfrukt, mums. Nu ser jag fram emot morgondagens middag, återkommer så klart med bild på min dekorerade pannacotta
Enkel variant på en klassiker, gör pannacottan som vanligt men byt ut en fjärdedel av grädden mot kokosmjölk och toppa med en fruktkompott på lite blandat gott
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.