13 kg
äpplen 2 dl vatten 840 g strösocker 1 citron, saftenSkölj äpplena och dela varje äpple i fyra delar utan att ta bort skal och kärnhus. Koka på svag värme i en tjockbottnad gryta, men undvik att att röra runt i grytan. Rör bara lite försiktigt på botten tills äpplena faller sönder.
Ta upp äpplena och kör genom passertillsatsen till hushållsmaskinen. Diska ur grytan och häll ner moset i den tillsammans med socker och citron. Låt koka på mycket svag värme ca 5 minuter så allt socker löses upp. Rör i botten då och då så att det inte bränns vid.
Häll upp moset på varma burkar som stått i 30 minuter i ugnen på 100 grader. Sätt på locket och vänd direkt burken uppochner en stund. Värmen från innehållet pastöriserar lockets insida.
När burken är öppnad förvaras den i kylskåpet och hållbarheten är då ett par veckor.
Jag har gjort äppelmos tidigare men denna gången ville jag testa att utesluta sockret, jag tog istället Icas sötströ, smaksatte med kanel och vaniljpulver
Vi har ju ett äppelträd på tomten, tyvärr är många äpplen dåliga och bruna inuti, varför vet jag inte men jag lyckades i alla fall få ihop lite härligt god äppelmos
Mitt äppelmos är sockerfritt eller ja, det är inget tillsatt socker i ska jag säga. Rör ut askorbinsyran i lite färdigkokt äppelmos och blanda sedan ner det i resten av moset
När äppelmosetpasserat genom silen är det bara att smaka av det. De är perfekta att använda till bakning och matlagning av olika smak, som till exempel till ett smarrigt äppelmos
Men idag blev dagen då ett superenkelt äppelmos hamnade i magen. Idag när lillan skulle äta mat insåg jag att jag inte hade någon frukt till henne som hon alltid får efter maten
Söta moset lätt efter smak och tillsätt 1 kryddmått citronsyra eller 1 kryddmått askorbinsyra per liter passerat mos. För lättsockrat mos cirka 1-1½ deciliter socker per liter passerat mos
Av dessa tänkte jag göra en massa skoj i köket, men framförallt koka äppelmos. Jag blev så lycklig när jag såg och smakade på det vackert rosa vinteräppelmoset
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.