6 småportioner eller 4 stora portioner
1 kg mjölig potatis
3,5 l vatten + 3 msk salt
rapsolja till fritering
salt
Skala potatisen och skär den i tjocka stavar. Koka upp salt och vatten och koka stavarna mjuka i cirka 5 minuter. Lyft försiktigt upp potatisen med hålslev och lägg dem att ånga av på ett galler med tidningspapper under. Låt potatisen svalna.
Hetta upp olja i en fritös eller kastrull (fylld till hälften) till 140 grader. Fritera potatisen i omgångar i cirka 5 minuter tills de börjar bli gyllene utan att ta för mycket färg. Lägg efterhand potatisen i ett durkslag och stoppa hushållspapper mellan varje frityromgång.
Ställ in durkslaget i kylskåpet med ett fat under ungefär 1 timme. Hit kan man förbereda, potatisen håller sig upp till ett dygn i kylskåp.
Dags för sista frityromgången. Hetta upp olja till 180 grader och fritera potatisen i omgångar i 3-4 minuter tills de får fin färg. Lägg efterhand upp pommes fritesen på galler med tidningspapper under. Salta och servera.
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.