Porchetta 4 port 1½ kilo sidfläsk med eller utan svål
2 msk
grovt havssalt
1 msk
socker
3 vitlöksklyftor,
fint hackade
2 schalottenlökar,
fint hackade
½ kruka
färsk oregano
½ kruka
färsk timjan
½ pkt
bacon, halverade skivor
1 citron,
rivet skal
1 msk
fänkålsfrön, malda
nymald vitpeppar
Till formen
2 dl
rött vin
1 dl
vatten
6 st
katrinplommon
Antingen så ber du någon i affären där du köper köttet att fläka upp köttbiten till dej så det blir två halvor som hänger samman på ena kortsidan, eller så gör du det själv. Det är inte alls svårt!
Gnid in både under- och översida med salt och socker och låt sedan biten ligga en stund i kylen så smakerna får en chans att tränga in.
Fördela sedan de övriga ingredienserna på köttet och rulla därefter ihop biten från kortsidan, som en rulltårta och bind samman runt om med ett steksnöre.
Fräs köttrullen så den får fin färg runt om och lägg sedan över den i en ugnsfast form, vispa ur stekpannan med vatten och häll det i formen tillsammans med vin och katrinplommonen.
Ställ in formen mitt i ugnen på 140 grader i ca 2½ timme, använd gärna köttermometer som ska visa 70 grader när köttet är färdiglagat.
Låt köttbiten vila under aluminiumfolie 15 minuter innan du skär upp och serverar.
Så galet gott och ett ganska roligt sätt att bjuda på också. Antingen äter man rätten som den är med en liten sked eller som jag gör, skedar upp härligheten och lägger det på mandelknäcke, gudars så gott det är
Det är så roligt att baka med barn. Blir lika imponerad varje gång av hur mycket Filippa kan. Hon vet vad de flesta redskapen heter, hon kan räkna upp hur många teskedar det ska vara i osv
Nu blir det många recept med lamm eftersom vi råkar ha frysen full av fantastiskt gott lammkött. Det går så klart att ta något annat kött också ifall du vill det
Fantastiskt gott. Rör samman vattnet, mjölet, mjölken och bakpulvret till en slät smet. Vi firade den redan igår med hemgjord tomatsoppa pimpad med risoni och korv och ett helt kompani våfflor
K. l. a. d. k. o. r. t. f. i. ä. e. n. s. g. m. 1. 4. b. u. 2. 0. 5. ,. 9. E. j. c. h. v. p. å. T. G. 6. ö. 3. (. ). U. *. S. y. R. B. H. 7. L. w. I. V. /. -. 8. A. D. C. P. O. M. E f
När man lagar vegetarisk är det viktigt att lyfta fram smakerna i form av kryddning eller som här att man grillar grönsakerna och dressar med en god olivolja, lite fling salt och nymald svartpeppar
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.