En vecka fylld med god mat, sol, skratt och människor jag bryr mig om. Så i fredagskväll invigdes presenten lagom till middagen och mina egenfångade makrillarröktes till perfektion
Denna kylväska var sprängfull av kylklampar och makrillfiléer, såväl färska sådana som rökta. Någon kväll senare var det dags att avnjuta de rökta filéerna
Röktmakrill är gott. Servera makrillenmed nykokt färskpotatis citron och dill samt lite sallad till. Man måste inte ha stora anordningar för att röka fisk, det finns enkla små aburökar som är bra också
Så igår blev det lite somrig middag, med "hemmarökt" makrill, dillpotatis och syrlig sås. I affären höll jag på att tappa hakan när jag såg priset på röktmakrill
Servera till röktmakrill, grillat eller stekt kött av gris eller lamm. Fördela den rumstempererade makrillen på rostade surdegstoast och toppa med chutney
Söndagkväll och jag sitter med datorn i knät. Egenröktmakrill och svampplockning. Visserligen även fiskespö men för säkerhets skull köpte jag även två hela makrillar som vi skulle kunna röka och äta under helgen
Gör så här Filéa makrillarna. 600 g röktmakrill. Antal portioner 1 port 2 port 4 port 6 port 8 port Välj 600 g röktmakrill 250 g fryst bladspenat 3 dl Kelda® mild citronsås
Smaka av med salt och peppar. Toppa med fiskbitar och citron. 2 st makrill. Bred bordsmargarin på bröden. Dela den ena fisken i mindre bitar och spara den andra till garnering
8 knäckebröd (Små runda eller brutna portionsbitar av en större rundel) 100 g lagrad ost (ex västerbottensost) 0,5-1 tsk hel kummin 8 ägg salt 1 dl crème fraîche rapsolja, till stekning 250 g rökt fisk (ex böckling eller makrill) 1 knipplök (eller gräslök) flingsalt
Hacka hasselnötterna och blanda med vinägern och oljan. Sallad av röktmakrill, ägg, salladslök, västerbottensost och hasselnötsvinägrettVårsmaker i en lättlagad och läcker sallad
Röktmakrill har vi ju diskuterat förut som den ultimata snabbmaten – den har bra hållbarhet i kylen efter veckohandlingen och en liten mängd ger mycket smak på tallriken
Dra bort skinnet från makrillfiléerna och bryt fisken i mindre bitar. Smaka av med salt och peppar. Fördela salladsblad, potatis, fisk och ägg i fyra tallrikar, toppa med lök och rädisor
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.