40 rensade
och sköljda stora blomklasar fläderblommor
12 liter
vatten
11,5 kg
strösocker
11 citron,
ekologisk
13 msk
citronsyra
1300 gram
rabarber
12 krm
natriumbensoat, valfritt för hållbar saftKoka upp vatten och socker i en stor kastrull. Rör under tiden så att sockret löser sig. Skölj och strimla rabarber. Skala dem om de har grova stjälkar. Lägg rabarbern i en stor bunke, kruka, rostfri hink, plasthink eller kastrull. Använder du en plasthink eller plastbunke se till att den är godkänd för livsmedel. Kolla även hur hög temperatur plasten är godkänd för och låt sockerlagen svalna till högst denna temperatur - brukar vara 65 eller 90 grader. Se även till att du har ett lock eller en tallrik att lägga över. Eller så kan du använda plastfilm att täcka saften med. Rensa och skölj blomklasarna. Skaka av dem. Lägg med rabarbern. Skölj citronen i varmt vatten och skrubba den. Skär i skivor. Lägg dem med fläderblommorna och rabarbern. Tillsätt citronsyra. Häll det kokheta sockervattnet över rabarber, citron och fläder. Rör om. Låt svalna helt. Täck över saften med lock, tallrik eller plastfilm. Låt saften stå att dra i tre dygn - gärna svalt och mörkt ex. källare eller garderob. Rör om morgon och kväll. Sila av saften i silställning ex. Jonas. Eller gör en egen av silduk eller linnehandduk samt durkslag. Sila över saften i en ren stor bunke eller kastrull. Låt stå någon halvtimme att rinna av och tryck genom så mycket saft du kan. Sterilisera flaskor och korkar. Till detta recept behöver du förslagsvis 3 glasflaskor på 1 liter vardera. Ta upp ca en dl av saften i ett glas och rör ut natriumbensoaten. Tillsätt och rör ut den i saften. Detta är valfritt och mest om du vill ha en mycket hållbar saft. Förvarar du fläder- och raberbersaften i frysen eller kylen så behövs ej natriumbensoat - då håller den sig bra ändå. Dags att buteljera saften. Använd en tratt och fördela saften i rena glasflaskor med patentkork eller skruvkork; petflaskor eller glasburkar funkar också. Eller frys in saften i burkar.
Idag ska jag och Felicia på presslunch på Vikinglines båt och prova deras barnmeny som Mikael Björklund tillsammans med några barn har satt ihop så det ser vi fram emot, hoppas att Felicia kommer att vara glad och nöjd under lunchen eller sova i sin vagn
När mamma och pappa kom över sist fick jag en hel hög med härliga rabarberstjälkar. Perfekt att ta med till värdinnan/värden om man ska på middag ( istället för en blomma eller en flaska vin)
Väldigt gott att blanda med något mousserande för en riktigt somrig drink. Späd med 1*3 (eller efter eget tycke och smak). Gäller till och med 20/5 2019 och vid köp över 1000kr
Jag fick med mig massor av godsaker hem, bl a denna goda rabarbersaft. Fyll på med kallt vatten så det täcker ( jag la en tallrik över rabarberns så dom hölls nere)
Lägg i en kastrull tillsammans med socker, citronsaft och vatten. Nu när det är varmt och skönt, kan det vara gott att dricka något läskande och svalkande i en solstol i trädgården, och då passar den här rabarbersaften perfekt
Vi är inte vana att ha saft hemma så det har känts väldigt lyxigt och gott med egengjord saft. Jag har gjort rabarbersaft flera gånger på några veckor nu
När rabarbern kommer i kontakt med aluminium frigörs aluminium från kastrullen. Tänk på att aldrig använda en aluminiumkastrull när du gör rabarbersaft
Perfekt att dricka med en massa is när det är varmt ute. Rabarbersaft. Atamon (konserveringsmedel). Vill man undvika konserveringsmedel rekommenderar jag att man fryser in saften i små flaskor som man kan ta fram efter behov
Fyll på med vatten så det täcker rabarberna. Rårörd rabarbersaft är nog den godaste saften. 3 kg skivade rabarber4 ekologiska citroner50 gr vinsyraLägg allt i en stor bunke eller spann med lock
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.