Saftig saffranskrans med choklad
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 12 påsar (1 g) saffran
  • 15 dl mjölk, 3 %
  • 1½ dl vispgrädde
  • 11 pkt (50 g) jäst
  • 12 ekologiska ägg
  • 12 dl strösocker
  • 11 krm salt
  • 116 –17 dl vetemjöl special
  • 1100 g mjukt smör
  • 14 msk kakao av god kvalitet
  • 11 dl strösocker
  • 11 nypa vaniljpulver
  • 11 ekologiskt ägg
  • 11 msk vispgräddeSå här gör du 60 minuter Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet och låt det koka upp. Ta av från värmen och tillsätt mjölk och grädde, låt svalna till 37 grader. Vispa ut jästen med den fingerljumna vätskan i en bunke. Tillsätt ägg, strösocker och salt. Arbeta in mjölet i degen lite i taget tills den börjar släppa från kanterna (jag brukar knåda i en bakmaskin cirka 10–15 minuter, så att proteinet i mjölet utvecklas och degen blir smidig). Låt degen jäsa i bunken under en bakduk till dubbel storlek, 45–60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. Dela degen i två, kavla ut den (en i taget) på ett bakbord och bred på hälften av smöret. Blanda kakao, strösocker och vaniljpulver och strö det över degen (hälften). Rulla ihop degen (precis som när du gör klassiska kanelbullar), skär 4–5 centimeter tjocka skivor och lägg tätt intill varandra på en plåt med bakplåtspapper tills du har format en krans. Upprepa med den andra degen. Låt jäsa en andra gång under bakduk 30–40 minuter. Blanda ägg och grädde och pensla kransen. Grädda den till gyl­lene färg i ugnen (cirka 12–15 minuter). Spara recept Kommentera Skriv ut Dela E-post Pinna 33

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.