Tankarna om en fusion mellan vad som är en av Sveriges kanske mest serverade lunch, skomakarlådan och en grillad bit högrev slår mig likt en rivningskula mot en dammig betongvägg
Min dialekt är nästan helt försvunnen efter drygt 13 år i Göteborg och jag lagar aldrig landskapsrätten nävgröt med fläsk. 1,25-1,5 dl vetemjöl. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter. 1,25-1,5 dl vetemjöl
s bok "Sveriges nya landskapsrätter". 4-6 port. 2 dl polkagrisar (den hårda varianten)2 dl vispgrädde100 g vit choklad4 digestivekex2 msk smält smör2 ½ dl kesella 10%1-2 msk färskpressad limejuiceett par droppar pepparmintsoljaröd hushållsfärgGör så här. Fördela digestiveblandningen i 4-6 portionsskålar/glas. 4-6 port
Västerbottens traditionella landskapsrätt måste väl vara västerbottenspaj. Receptet är hämtad från boken Sveriges nya landskapsrätter, en bok som jag fick utav Heléne och Anders när de var här förra sommaren
Raggmunk med fläsk- och lökröra. Raggmunk är Östergötlands landskapsrätt. 2 tärningar grönsaks- eller kycklingbuljong. 4 portioner arborio- eller avorioris. 2 tärningar grönsaks- eller kycklingbuljong. 4 portioner arborio- eller avorioris
Den är populär i hela landet men är ursprungligen Närkes traditionella landskapsrätt. Ursprungligen en öländsk landskapsrätt som precis som kroppakan har fått spridning även på fastlandet
Kimchifabriken säljer också ett kimchi-kit för att sprida kimchin över Sverige. Bruket har anor från slutet av 1700-talet och här har funnits pappersbruk, garveri och tillverkning av skosulor. I packningen fanns bland annat idén om fabriken och i Örebro fanns också hjärtkirurgen Soon-ok Cha som flyttat från Korea till Sverige på 1960-talet
En dag jag verkligen sett fram emot med två mässor med det som intresserar mig - hälsa och mat. Kändisar vi såg skymten av var Pamela Andersson, Paolo Roberto, Mats-Eric Nilsson (Äkta Vara), Reene Voltaire, Elisabeth Johansson (lakritsdrottning, kokboksförfattare)
Enligt högst obekräftade källor (rykten och internetskvaller) ska kladdkakan datera tillbaka till det sena 30-talet då en husmor från Örebrotrakten försökte sig på att baka brownies utan bakpulver. Vad som är sant eller inte i den frågan lämnar jag därhän, men det råder ingen tvekan om att den segt kladdiga kakan fick ett enormt uppsving på 80-talet. Därför tar vi i dag en fikapaus på baktidsresan i det glada 80-talet (eller 30-talets Närke om man hellre vill det) och sätter i oss en klassisk kladdkaka. Grädda i 20-25 minuter i 175 grader
När den har legat klart i lagen - ta upp den och skiva den tunt vid servering. Tjälknölen är Medelpads nya Landskapsrätt och receptet upptäcktes då en frusen stek glömdes i ugnen då den skulle tinas på låg temperatur
Detta recept fanns i en feature i Ica Buffé 2009 när de skulle lansera svenska klassiker på nya sätt och hitta "Sveriges nya landskapsrätter" som de sedan gav ut en kokbok av. 1-2 dl rödvin. Stek renskaven i smör 2-3 minuter, krydda med salt och peppar. 1-2 dl rödvin
Idag när jag skriver receptet här på bloggen så är det fössta tossdan i mass som vi säger i Småland och lite av våran landskapsdag och då är ju den småländska ostkakan en given landskapsrätt att fira med denna dag
4 portioner8 st abborrfiléer (benfria)160 g purjolök3 st äpplen100 g ost (riven)2-3 dl gräddesmörskorpmjölsaltsvartpepparSmörj ugnsformen med smör och lämna 2 matskedar smör i botten på formen. Besökarna på den stora skördemarknaden utsåg sedan Kaj Lundbergs rätt ”Gratäng på abborre och äpple” till vinnare av titeln Ålands Landskapsrätt 2007
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.