Släta bullar
Milda.se
Milda.se

Släta bullar

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst för söta degar
  • 150 g rumstempererat Milda Mat- & Bakmargarin
  • 1 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 1-2 tsk stött kardemumma
  • 14-14½ dl vetemjöl (840-870 gr)
  • 1 ägg

Beskrivning

    Värm mjölken till fingervarmt, 37°C.

    Smula ner jästen i en degbunke som rymmer ca 3 liter.

    Häll över lite av den ljumma degvätskan och rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt sedan resten av mjölken.

    Tillsätt rumstempererat matfett, salt, socker, ev kardemumma och nästan allt vetemjöl. Spara ca ½ dl till utbakningen. Arbeta samman degen för hand ca 8-10 minuter eller i hushållsassistent ca 5 minuter. Degen ska vara blank och smidig och släppa från degbunkens kanter.

    Pudra över lätt med vetemjöl och täck bunken med plastfolie. Fuktigheten stannar då kvar i degen och bidrar till att degen jäser bättre. Degen skall jäsa till ungefär dubbel storlek. När den är färdig efter ca 30 minuter ska den ha en torr och glansig yta.


    Sätt ugnen på 250°C.

    Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och kåda den lätt. Dela sedan degen i 2 bitar och låt degbitarna vila någon minut på bakbordet, så att spänningen i degen släpper.

    Forma degen till längder och dela sedan varje längd i 24 bitar. Tryck degbiten hårt mot bakbordet med mjölad handflata och gör samtidigt en cirkelrörelse med handen. Kupa handen när bullen börjar ta form. Rulla bullen rund och slät. Använd ytterst lite mjöl när bullen roterar annars glider den bara på underlaget.

    Lägg bullarna på bakpapperklädd plåt. Täck över med bakduk och låt bröden jäsa ca 30 minuter på dragfri plats.

    Pensla bullarna med uppvispat ägg.

    Grädda bullarna mitt i ugnen i 5-8 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.