Smula ner jästen i en degbunke som rymmer ca 3 liter.
Häll över lite av den ljumma degvätskan och rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt sedan resten av mjölken.
Tillsätt rumstempererat matfett, salt, socker, ev kardemumma och nästan allt vetemjöl. Spara ca ½ dl till utbakningen. Arbeta samman degen för hand ca 8-10 minuter eller i hushållsassistent ca 5 minuter. Degen ska vara blank och smidig och släppa från degbunkens kanter.
Pudra över lätt med vetemjöl och täck bunken med plastfolie. Fuktigheten stannar då kvar i degen och bidrar till att degen jäser bättre. Degen skall jäsa till ungefär dubbel storlek. När den är färdig efter ca 30 minuter ska den ha en torr och glansig yta.
Sätt ugnen på 250°C.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och kåda den lätt. Dela sedan degen i 2 bitar och låt degbitarna vila någon minut på bakbordet, så att spänningen i degen släpper.
Forma degen till längder och dela sedan varje längd i 24 bitar. Tryck degbiten hårt mot bakbordet med mjölad handflata och gör samtidigt en cirkelrörelse med handen. Kupa handen när bullen börjar ta form. Rulla bullen rund och slät. Använd ytterst lite mjöl när bullen roterar annars glider den bara på underlaget.
Lägg bullarna på bakpapperklädd plåt. Täck över med bakduk och låt bröden jäsa ca 30 minuter på dragfri plats.
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 5-8 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Wilgot tjatar ju om bullar varje dag, så idag bakade jag lite slätakardemummabullar till honom, men som alltid tar han två tuggor och sedan vill han ha frukt istället, riktigt fruktoman den killen som föredrar frukt framför bullar och kakor
Här kommer receptet på bullarna som blev söta och saftiga. Rulla ca 12 bullar. ca 12 bullar. Alla i familjen är rätt förtjusta i semlor och eftersom kvällsmaten gick så snabbt att fixa blev det tid över till bak
Dessa goda bullar gör jag normalt sett ganska ofta men nu var det ett bra tag sedan. Det är snart dags att knåpa ihop den första semlan – och för det krävs en god slät bulle
Mjuka goda slätabullar ska ej glömmas. Ni hör vilka bra bullar. Slätabullar, 20-24 st. Gör till runda bullar och låt jäsa på bakplåtspappersklädda plåtar i ca 20 minuter
Fyllda vetebullar. Ska bullarna frysas, frys dem osockrade. Dela i ca 17-18 bitar, trilla till bollar som vartefter kavlas ut en aning, lägg en klick fyllning i mitten, kläm ihop sidorna och vänd den släta sidan upp när de läggs i formar. Jäs till dubbel storlek och grädda i 225 graders ugn tills bullarna fått fin färg
Dessa bullar är kalljästa, det gör att de blir lite wienerbrödsaktiga. De går utmärkt att frysa in efter jäsningen och grädda dem i ugnen enligt receptet när man vill ha färska bullar
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.