I helgen har hela familjen varit samlad så mysigt. Vi började fredagen med att hämta Julia i Örebro på stationen och åt på favoriten Tanh Tai i Kristinehamn
Tänkte idag tipsa er om en riktig klassiker, nämligen slottsstek med en riktigt god gräddsås, kokt potatis, kokta morötter, pressgurka och svartvinbärsgelé som tillbehör
Slottsstek eller söndagsstek tillhör nog inte de vanligaste rätterna på våra middagsbord i dagens stressade samhälle, där vi lägger allt mindre tid i köket samtidigt som vi tävlar om att ha det finaste köket
Tillsätt lagerblad, krydd- och vitpepparkorn och vatten. 4-6 portioner800 g nötkött (fransyska eller innanlår)1 lök5 ansjovisfiléer + 4 msk ansjovisspad1 msk sirap1-2 tsk ättiksprit (12 %)1 lagerblad5 kryddpepparkorn5 vitpepparkorn3-4 dl vatten3 msk vetemjöl + 3 msk vatten1 1/2 dl vispgräddeSmörSalt och pepparSmält smör i en stekgryta och bryn köttet runt om. Låt vila 10-15 minuter. 4-6 portioner. 3-4 dl vatten
) Ta upp köttet och vira in det i alu-folie medan du gör såsen. Det gäller också den klassiska slottssteken, den där steken som serverades på söndagar någon gång strax innan jag och andra medelålders blev födda
Jag gjorde slottsstek för ett tag sen och jag kommer definitivt att göra det igen. slottsstek,. Slottsstek1-1 1/2 kg fransyska2 gula lökar3 morötter4 msk tomatpuré3 msk svartvinbärsgeleSaltSvartpepparVatten5 dl gräddeSojaPressgurka1 gurka2 tsk salt2 dl vatten 1/2 dl socker3 msk ättikaDill eller persiljaGör så här. Det ska vara ca 2-3 dl vätska kvar. 1-1 1/2 kg fransyska
Gör så här. Smaksätt köttet med salt och peppar, bryn det sedan i smör i en stekkastrull. Skär lök och morötter i bitar och stek dem tillsammans med köttet
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.