Smörstekt gurkört med enkel äggröra
Mejas Mat
Mejas Mat
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • stekpanna
  • 5 min Tillagningstid 5 min Totala tiden 10 min Visst känner ni igen den vackra örten gurkört med sina blå klockade blommor. Visst har ni sett blomman som ett annorlunda och intressant tillskott i sommarsalladen. Men visste ni att man faktiskt kan äta även bladen på gurkörten? Bladen som är lite taggiga kan färska ge ett lite svårtuggat motstånd med måttligt obehagstillägg men om man däremot smörsteker bladen lite lätt eller gör en stuvning på dem så får man ett helt annat resultat. Hjärnan kan koncentrera sig på själva smakupplevelsen som påminner lite om spenat men har en fräschare touch och lite mer sting än klassisk bladspenat. Gurkörten är dessutom mycket tacksam då den självsår sig lätt och återkommer under hela sommaren. Använd helst de mindre bladen när du plockar men det går även att använda de större. Det som kan hända är att man får tillaga dem lite mer för att undvika obehagliga stickningar i munnen. Så vilket är att föredra; spenat eller gurkört? Själv gillar jag den fräscha smaken som gurkörten har och speciellt under högsommaren. Däremot är försommarens första spenat något som man inte får missa då denna oftast är riktigt söt och mjäll. Gurkört kan man ge till barn först efter att de har fyllt 1 år då denna räknas till de gröna bladgrönsakerna. Författare: Mejas Mat Recept typ: Frukost Maträtt: Svensk husmanskost Portioner: 1 Ingredienser Bebis: 1 ägg 1 msk havremjölk 1 msk skirat smör 1 dl gurkörtsblad Vuxen: 2 ägg 2 msk valfri mjölk 1 msk smör 2-3 dl gurkörtsblad kärlek (salt & peppar) Instruktioner Skölj av gurkörtsbladen noga. Smält hälften av smöret i stekpannan och sänk till medelstark värme. Lägg i gurkörtsbladen och bryn dem tills dess att de blir mjuka. Lägg upp på tallrik. Knäck ägget i en skål och mät upp havremjölken. Vispa samman med hjälp av en gaffel. Smält resten av smöret i stekpannan och häll i äggsmeten. Rör med gaffeln äggsmeten från sidorna och in mot mitten tills dess att äggmassan har stelnat. Låt svalna och servera bebis. Noteringar Receptet passar bebis från 1 år och uppåt. 6 månader - 1 år: Gurkört räknas till de gröna bladgrönsakerna och bör därför undvikas till barn under 1 år Man kan ersätta gurkört till de mindre barnen med lite avokado eller en mixad tomat. 3.4.3177

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.