Kolasås100 g glykos (2⁄3 dl)180 g strösocker (2 dl)175 g vispgrädde (1 ¾ dl)50 g smör5 g flingsalt (1 tsk)
Smuldeg100 g rumstempererat smör30 g strösocker (2 msk)120 g vetemjöl (2 dl)60 g havregryn (1 ½ dl)8 g vaniljsocker (1 msk)
Fyllning4–5 äpplen, gärna Aroma2 msk strösocker1 tsk malen kanel80 g pekannötter1 liter vanilj- eller kanelglassatt servera till, eller gör egen (se sidan 49)
Ingredienser Portioner. 1 sats Fyllning 5 äpplen (fasta, syrliga) 1 dl socker 1 msk kanel Pajdeg 1 1/2 dl vetemjöl 1 1/2 dl socker 100 g smör eller margarin Till servering glass eller vaniljsås Lägg till i inköpslistan Trött på att irra runt i butiken
Pensla med lätt uppvispat ägg och strö över lite socker. 1en pajform med 24 cm diameter. en pajform med 24 cm diameterHacka samman mjöl och matfett till en grynig massa. Platta ut degen, täck den med plastfolie och låt den vila kallt ca 30 minuter
smuldeg | Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg. Låt pajen svalna och servera den ljummen tillsammans med vaniljglass
Hacka eller mixa mandel tillsammans med hasselnötterna till ett lite grovare mjöl, blanda sedan smöret, "mjölet" (nötterna och profibert), kanelen och sötningen till en sorts smuldeg
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.