4 4 port laxfilé (à 125 g) 150 ml teriyakisås 1/2 förp frysta haricots verts (à 600 g) Att ha hemma 4 port ris eller annat gryn 2 msk sesamfrö Lägg till i inköpslistan
SesamfröTeriyakisåsBladgrönt. De lite köttiga bladen ger bra tuggmotstånd till den mjuka laxen. Lägg upp på tallrikar, ringla över lite teriyakisås och strö över sesamfrö
Lägg nudlar på tallrik och toppa sedan med salladsingredienser, marinaden, laxen och chilimayo. 2 laxfiléer (gärna eko). Marinera laxfiléerna i marinaden i 30-60 min i kylskåp. Stek laxen i mkt het panna, 2 minuter på varje sida. 2 laxfiléer (gärna eko)
En inventering i skafferiet ledde till att det fick bli en sorts egenblandad teriyakilax i stället. De flesta recept på teriyaki innehåller färdig teriyakisås
4 laxbitar á 150 grsesamfrön1 broccolihuvuden bit purjolök2 dl kokta svarta bönor3 msk vitvinsvinäger1 msk kallpressad rapsoljasalt & pepparBlanda i en skål. Låt stå minst 30 minuter före serveringTeriyakisås. 1 dl japansk sojasås1 dl mirin, japanskt risvin ( eller 1 dl vit vin )4 tsk råsocker1 msk riven ingefäraBlanda ihop teriyakisåsen och skeda över 4-5 msk över laxen och låt stå minst 30 minuter. Ställ in i ugn på 225 grader i 12 minuterKoka ihop resten av teriyakisåsen med lite maizena utspätt i vatten till önskad tjocklek. 4 laxbitar á 150 grsesamfrön
Rätterna är (underst från vänster till höger) ris, laxteriyaki med riven daikon, Sumashijiru soppa med räka, citron och morot, (överst från vänster till höger) haricoverts med ingefära, soja, ett glas te och snabb vitkåls pickles med chili och citron
Den klassiska versionen är lite i sötaste laget för mina svenska smaklökar så här har jag bytt ut kycklingen mot lax, dragit ner på sockermängden och fräschat upp teriyakisåsen med lime
Här hemma äter vi ofta lax, det är både gott och nyttigt. Lägg laxbitarna i en smord ugnfast form. 4 st laxfiléer. Ingredienser för 4 personer 4 st laxfiléer
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.