Värm socker och smör i en stekpanna (som tål ugnen) och smält ihop till ljust brun färg - karamell. Kavla under tiden ut smördegsbitarna till din TarteTatin på en mjölad yta
De-seed o slice the apples thin. När jag såg ett härligt recept ur Erika Frosts Rå Matglädje på fransk äppelpaj kom jag plötsligt ihåg min ungdomstid i Paris
Kärna ur dem med ett kul-järn eller en tesked. Ta ut stekpannan och lossa runt kanten på tarten. Lägg ett stort fat upp och ner över stekpannan och vänd snabbt så att tarten vänds upp på fatet
Nyp ihop smör, mjöl, socker, sötmandel, bittermandel, citronskal och -saft till en deg. Smält marmeladen på svag värme i kastrull och pensla den över äppelkakan
Ingredienser- 5 äpplen, fasta och helst svenska. - 50 gr smör- 1 dl råsocker- 1 dl mörk sirap- 3 kanelstänger- 2 tsk malen kanel- 5 frysta smördegsplattorHur gör man
Nyp snabbt ihop alla ingredienserna till degen och låt den sedan vila kallt minst en timme. Smält hälften av smöret tillsammans med 2 dl socker och vatten i en kastrull
Tartetatin är väl en av de mest klassiska av franska desserter, själv är jag sannerligen ingen konditor men jag kan ju ändå bjuda på min egen version av klassikern
Smält smöret i en stekpanna. Rör i sockret och låt det smälta ihop och bli gyllenbrunt. Ta stekpannan från värmen och lägg i halverade tomater, pressad vitlök, balsamvinäger, salt och peppar
Häll vattnet i stekpannan och tillsätt sockret, koka upp och låt det karamelliseras ca 6-8 min. Lägg i äppleklyftorna med nedsidan neråt och ställ tillbaka pannan på värmen, låt koka på svag värme ca 4 - 5 min, äpplena skall bli lite mjuka. Ställ in i mitten av ugnen och grädda i ca 20 -25 minuter i 175 grader. Låt äpple-tartetatin vila ca 3 min innan du vänder över den snabbt och bestämt på ett fat
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.