Thai curry på kokosmjölk
Katinkas Kitchen
Katinkas Kitchen
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 10 vita pepparkorn, lätt rostade i torr stekpanna
  • 2 tsk korianderfrön, lätt rostade i torr stekpanna
  • ½ tsk spiskumminfrön, lätt rostade i torr stekpanna
  • 10 färska gröna chilifrukter (helst de små man finner i asiatiska affärer – de mer vanliga större ger för tam smak)
  • ½ dl färska finhackade korianderblad
  • 6 finhackade korianderrötter (sitter ofta kvar när du köper koriander i asiatisk affär)
  • 1 tsk frusen krachai, finhackad eller 2 tsk torkat krachaipulver (en annan ingefärssläktning, som man har i curryn när den ska användas till fisk och skaldjur) – kan uteslutas
  • 3 stjälkar citrongräs (lemongrass), finhackad
  • lemongrass
  • 5 skivor torkad (lätt rostad) eller
  • 3 skivor frusen
  • 6 skivor fruset makrutskal (skal av en slags lime med skrovligt skal – ta vanlig lime om svår att få tag på), finhackat
  • 8 vitlöksklyftor, finhackade
  • 4 schalottenlökar, finhackade
  • 2 mörkgröna salladsblad, finhackade
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk kapi (räkpasta – busäckligt i sig själv, men bidrar verkligen till den äkta smaken, så härda ut till det underbara resultatet!)
  • 2 tsk salt
  • ½ dl mat- eller kokosolja
  • 2 burkar kokosmjölk
  • 2-6 msk currypasta (pröva dig fram till den hetta och smak du gillar – tänk på att hettan inte alltid framträder direkt)
  • 800 gram kyckling, fläsk eller nötkött skuret i tunna skivor alt. fisk eller räkor
  • 2-3 st frusna eller torkade limeblad (kallas makrutblad och finns i asiatiska affärer)
  • 1 msk nam pla, thailändsk fisksås (finns i asiatiska affärer men även ibland i vanliga livsmedelsaffärer numera)
  • 1 msk palmsocker, farinsocker eller muscavadosocker

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.