12 msk
kakaoGör espressokaffe eller brygg starkt kaffe. Välj ut en form ex. mindre gratängform eller fat med kanter som rymmer ett lager av hälften av kexen. Dela upp äggen i vitor och gulor i två stora bunkar. Vispa gulorna med sockret tills det blir ljust och pösigt. Vispa ner spriten och färskosten. Vispa äggvitorna till hårt skum i den andra bunken och vänd ner i ostblandningen. Nu är det dags att lägga ihop tiramisun - lite som en lasagne. Doppa undersidan av hälften av kakorna i kaffet. Lägg dem med kaffesidan ner. Bred ett täcke av hälften av ostblandningen över kexen i formen. Lägg ett till lager med kaffedoppade kex och toppa med ostblandning. Sikta över ett lager kakao med en sikt eller sil. Ställ tiramisun i kylskåpet i minst tre timmar - gärna över natten. Skär upp och lyft ut bitar eller ta med en stor sked. Tiramisu håller sig några dagar i kylen och är godast när den fått stå och dra något dygn.
Egentligen vet jag inte vad som krävs av en efterrätt för att den ska få kallas Tiramisu. När jag tittade in hos mysiga bloggarna Anki och Håkan på Mårtenssons Kök och upptäckte deras frestande Passionsfruktstiramisu insåg jag att det var alldeles för länge sedan jag själv gjorde Tiramisu
Den blir bara godare av att stå ett tag, tiramisun kan även förberedas dagen innan. Lägg äggulorna i en skål och tillsätt sockret, vispa till en jämn och pösig smet
Min allra första Tiramisu men absolut inte sista. Min Tiramisu smakade väldigt mycket kaffe och som följd av för lång doppning blev kexen också väldigt mjuka så desserten blev något lite för lös för att vara perfekt
Ingredienser Portioner. 8 4 äggulor 2 burkar mascarpone (à 250 g) 1/2 dl Amaretto eller konjak 3 äggvitor 1 dl socker 20 savoyardikex 1 1/2 dl kall espresso eller starkt bryggkaffe kakao att pudra över Lägg till i inköpslistan Stå inte vilsen i butiken igen
Vispa äggulorna,sockret och vaniljsockret poröst. Vispa lätt upp mascarponen och vänd ner i äggsmeten. Ta fram dina glas och doppa kexen i kaffet och spriten
Tiramisu med rabarber och jordgubbar smakar extra somrigt och fräscht. Tiramisu. Relaterade Tiramisu med rabarber och jordgubbar smakar extra somrigt och fräscht
2 st ägg 4 msk strösocker 2 msk amaretto eller marsalvin eller konjak eller annan likör 225 g mascarpone eller 150 g kvarg 10% och 2 dl vispgrädde (som vispas) 12 st savoiardikex eller sockerkaka skuren i tunna skivor 1,5 dl starkt kaffe eller 1,5 dl vatten och 4 tsk snabbkaffepulver 1 msk kakao
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.