Tjälknöl är nog något av det lättaste i matväg, det lagar sig själv i ugnen över natten. Saltlag. peppar (välj efter smak och tycke, vi varierar mellan grönpeppar och svartpeppar) ½ tsk
Koka upp vattnet till lagen och tillsätt salt, socker, svartpeppar, lagerblad och enbär. Lägg det varma köttet i en trång skål och häll den heta lagen över
Så gott och fräscht och faktiskt lättlagat även om själva "knölen" tar sin lilla tid. Förbereder man bara ordentligt så har man en middag av världsklass
Tyvärr är inte alla här eftersom de bor söderöver. Jag har minne från när pappa tillagadetjälknöl, det var inte så ofta vi åt det (tar ju trots allt ett antal timmar) så det var alltid extra gott när det serverades
Koka upp lagen och låt den svalna. Sätt det varma köttet i en absolut tät plastpåse. Häll i lagen. Potatisgratäng, en god sallad samt ett gott rödvin blir "pricken över i
Salt tjälknöl på älgstek och en härligt krämig potatisgratäng och sallad till. Skär sedan steken i tunna skivor och servera med potatisgratäng och sallad
nöt- eller hjortkött Kryddad saltlag 1 l vatten , 1-2 liter 1 dl salt 1 tsk socker 0,5 tsk svartpeppar , krossad 1 st lagerblad 15 st enbär Köp receptet
Koka upp vatten till saltlagen och blanda i de ingredienser du vill ha med. Rör om och låt svalna tillräckligt för att hällas i plastpåse (använd stekpåse om du vill ha det så varmt som möjligt)
Saltlag. Koka nu ihop saltlagen. Köttet ska vara varmt när du slår över den avsvalnade lagen. Lägg köttet i en liten bunke eller påse, så att lagen täcker köttet
Tjälknöl är inget som man bara slänger ihop sådär, det krävs en del planering och kanske även lite nattvaka om man har den i ugnen under natten som jag hade
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.