Börja med grönsakerna och ställ dem sedan åt sidan. Visserligen har jag aldrig varit i Thailand, aldrig ätit på thai men jag har ändå gett mig på en tolkning av en av Thailands populäraste rätter - Tomka gai - en riktigt het kycklingsoppa
4 citrongräs 1 röd chilifrukt 5 limeblad 100 g färsk ingefära 1 l kokosgrädde 80 g äggula 120 g strösocker salt 1-2 limefrukt 500 g mangopuré 500 g passionsfruktspuré 2 gelatinblad
Du kan förslagsvis börja med hälften. Servera som soppa eller gryta med nudlar eller ris. I välsorterade matbutiker brukar det finnas en kryddpasta som heter TomKa, av märket Lobo
4 12 dl buljong (skaldjurs-, fisk- eller hönsbuljong av tärning/fond + vatten) 150 - 250 g svamp (i originalet är det thailändsk halmsvamp, men champinjoner passar lika bra) 4 schalottenlökar 2 msk finhackat citrongräs 8 - 10 limeblad (kaffirlimeblad) eller rivet skal av 1 lime (8 blad motsvarar skal av 1 lime) 4 tsk finhackad stark chilifrukt 2 - 3 skivor galangal rot (alt ingefära) 400 g skalade räkor 1 dl färskpressad limejuice 4 tsk asiatisk fisksås 4 tsk sweet chilisås Lägg till i inköpslistan
Det blir gott det med men ÄNNU godare, med stora bokstäver, om man har i de färska kryddorna. Jag kan garantera att denna soppa botar vilken förkylning som helst
Skiva gurkan tunt med kniv eller på mandolin. Slarvskalagurkan så lite av det gröna skalet behålls. Lägg i serveringsskål eller burk tillsammans medhackad persilja
Smaka av med salt. Riv potatisen fint och pressa ut lite av vätskan. Rödlökssallad med persilja. Stek raggmunkar av smeten i mycket smör på medelvärme tills potatisen är klar
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.