Men min något stressiga tisdagseftermiddag kröntes dock med gyllene sikrom…sååå gott. Dessutom låg fyra blanka, fina sikar i påsen, som jag fick, så kvällen var definitivt gjord
När vi nyligen var ute på en liten minisemestertripp till Västergötland och strosade i hamnen i Mariestad, passade vi också på att köpa fantastiskt fin varmrökt sik i ett av hamnstånden
Nu går vi med stadiga steg mot hösten och då börjar Sikfisket i sjön Gäutan, den här firren var helt nyfångad på nät när vi tillagade den så här kommer en fiskrätt med väldigt goda tillbehör
1 rökt sik 0,5 rödlök 50 g röd stenbitsrom 300 g crème fraiche (naturell eller med örter) 4 skivor vitt bröd smör, till stekning salt (efter smak) peppar (efter smak)
När det har kommit ner till hanterbar temperatur skär du försiktigt bort svålen och slänger den. Det är många runt vår jord som verkligen gillar bacon och även jag sällar mig till denna skara
Rökt sikröra på canapé botten och en nypotatis-salladmed löjrom, senap och ruccola. 200 g rökt sik100 g löjrom1 gul lök1 msk hackad gräslök½ gurka i fina strimlorHandfull ruccolaNågra nypotatisar, ca 3-4 st per person2 msk stark senap½ dl creme fraiche2 msk majonnäsSaften av en citron1 msk hackad dillSalt och peppar4 st brödskivor2-3 msk Rypsolja. om du har färsk abborrfile, sikfile, gädda eller lax, lägg filéerna att ligga i marinaden i minst 1 timme, därefter steker, grillar, kokar eller halstrar du dem. Bon appetit 200 g rökt sik
Dra loss skinnet från fisken och plocka försiktigt köttet från benen. 600 gram rökt sik. 1. Koka potatisen, häll av vattnet och låt potatisen svalna i rumstemperatur
Blanda crème fraiche och sikrom. 4 msk sikrom. 4 st sikfilé. Gör så här dag 1. Skölj filéerna. Skala och skiva löken, moroten och vitlöken och strimla sellerin
500g vitfisk som torsk, sik kolja mm2st ägg2½dl vispgrädde½dl färsk koriander1st röd chili6g salt1tsk grovmalen svartpeppar. 500g vitfisk som torsk, sik kolja mm
Vi har fått sik. Ingr till 4 stora sik- eller abborrfiléer. Därför blir detta lördagens middag. Jag vet att det är gott – för vi har ätit det – då med Havsabborre
Mmmmums - Rökt sik med rödbetor och fetaost, och - naturligtvis - kall öl och tunnbröd. Här är det ju helt obligatoriskt att njuta av västerbottnisk rökt sik på somrarna
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.