Hur gör man sina våfflor så frasiga att det nästan blir löjligt? Som man kan tänka sig att de är i en reklamfilm för det där mysiga stället med öppen eld i Sälen och hemkokt hjortronsylt.
Så här gör man dem.
Det här är mitt absolut bästa recept och det finns några saker vi måste prata om innan du börjar röra ihop ingredienserna.
Det är inget trams för att komplicera det som gör att jag skriver att du ska sikta ner mjölet.Skälet är att det då inte blir några mjölklumpar och det går lättare att röra ut det i vätskan. Man ska egentligen alltid sikta mjölet när man gör kakor eller annat där man vill bearbeta degen så lite som möjligt för att slutresultatet ska bli mört och sprött.
Det är just för att våfflorna ska bli frasiga som man inte ska vispa smeten. Vad som händer om man vispar den är att det blir fler glutentrådar. Såna är bra om man ska göra ett bröd och vill att det ska bli segt. Men det är precis det vi inte vill ha i våfflor. Så rör om med en slickepott tills smeten är någorlunda slät. Lite klumpar gör inget, vi vill vara perfekta, i mitt fall gillar jag att äta dem medan jag spelar med mina spel roulett cozino games, så för mig måste de vara stora.
När det kommer till våffeljärn så hänger allt på att det kan bli ordentligt varmt. Det är verkligen värt att lägga några kronor extra på ett järn som levererar gång på gång, år efter år. Räkna med att du får pröjsa runt tusenlappen.
Jag gjorde ett test av tre stycken våffeljärn som jag rekommenderar att du kollar på.
Gör du våfflorna några minuter innan de ska serveras så lägg dem på ett galler. Då behåller de sin frasighet till skillnad från när man lägger dem i en trave.
Frågan är om vichyvattnet gör så stor skillnad kontra vanligt iskallt vatten? Ärligt talat vet jag inte. Men jag inser att det måste ske ett A/B-test snarast för att reda ut det här ordentligt.
Frasvåfflor
Tid: 20 min
4.5 dl
vetemjöl
1 tsk
bakpulver
3 dl
mjölk
1 dl
vispgrädde
1 dl
vichyvatten
100 g
smör
1 msk
socker
1 krm
salt
Smält smöret och låt det svalna.
Sikta ner mjölet i en bunke.
Tillsätt bakpulver, socker och salt. Rör om.
Ha i mjölk och grädde.
Rör om, vispa inte. Om det blir några klumpar kvar så är det inte hela världen.
Tillsätt smöret. Rör om tills smöret är inarbetat i smeten.
Ha i vichyvattnet och rör om tills smeten är jämn.
Värm upp våffeljärnet ordentligt. Då menar jag ordentligt.
Ha i smeten och låt gräddas tills de fått ordentligt med färg.
Lägg upp på ett galler så behåller de frasigheten.
I vår familj äter vi ofta våfflor, så det blir nog inte glädjeyra när jag plockar fram laggen idag. Tänkte dela med mig av det här mjölkfria receptet på våfflor
hahah Deras önskan var att få våfflor till mellanmål. Grädda våfflorna och servera med sylt och grädde, vi hade även tunna bannan skivor till våra våfflor, mums
De blir inte riktigt lika frasiga som "vanliga" våfflor, men mycket goda. Lchf Våfflor ca. Grädda till våfflor, eller små plättar om ni inte har våffeljärn
Har experimenterat fram ett riktigt gott recept på glutenfria våfflor som tack vare mandelmjölet blir härligt frasiga utan enorma mängder tillsatt fett
Samma sak är det med våfflor i muffinsform. Jag använder min morfars recept på frasvåfflor med mineralvatten, men det går säkert lika fint med något annat recept (eller färdig mix om man har brådis)
Nu har jag äntligen testat LCHF våfflor som jag så länge varit sugen på. Våfflorna blev jättegoda. Ca 7-8 våfflor. Jag åt mina våfflor med Lindahls vaniljkvarg (den utan tillsatt socker) som jag ställt in en stund i frysen, ca 45 minuter. Ca 7-8 våfflor
Grädda våfflorna gyllenbruna. Klassisk våffla med en klick lättvispad grädde och färska hallon♥. Du behöver4 portioner125 g smör2 dl mjölk4 dl vetemjöl2 ägg1 tsk bakpulver2 dl kallt vattenVispgräddeFärska hallon/blåbärFlorsockerGör såhärSmält smöret och låt det svalna
LCHF våfflor fyllda med Tyngre kladdkaka. Våfflor. Våfflor. Hoppas att helgen varit bra. Själv lyckades jag hålla mig till planen, mycket träning, mycket vila och inget trädgårdsarbete
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.