1 hårda
karameller av genomskinlig variant i rött, gult och orange
1 pastafärger
till eventuell sockerdekor
1
smör
1
mjölk
1
ägg
1
strösocker
1
vaniljsocker
1
vetemjöl
1
bakpulver
1
choklad
1 vispgräddeSockerkaka1.
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en formen.2. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt det svalna.3. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Blanda ner vaniljsocker och mjöl blandat med bakpulver och till sist mjölkblandningen.4. Rör snabbt ihop till en jämn smet och i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.Chokladganache 1. Hacka chokladen och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull.2. Värm tills chokladen smält, rör då i smöret. Låt stå, gärna över natt.Eldsflammor1. Krossa godisarna (t ex i en påse med en hammare). Lägg små högar av godiskross på en plåt med bakplåtspapper.2. Värm i ugnen på 150 grader tills godiskrosset smält. Du får vakta ugnen då sockret snabbt bränns vid om det är inne för länge.3. Ta ut plåten och börja genast forma den smälta sockermassan till lågor, med en kniv. Om du väntar för länge stelnar sockret. Använd gärna flera olika färger och låt dem flyta in i varandra. Var försiktigt, sockret blir hett!4. De större eldsflammorna kan smältas på klubbpinnar för att de ska få extra stabilitet.Kvistar 1. Smält mörk choklad. Blanda i lite olja i chokladen. Doppa salta pinnar i chokladen och lägg på ett bakplåtspapper tills de stelnat.Montering1. Låt sockerkakan svalna. Dela kakan i tre våningar och fyll den med vaniljkräm och färska bär, eller något annat du gillar. 2. Spackla tårtan med chokladganache. Ställ kakan på ett fint fat, eller dekorerad tårtbricka. Fäst de salta pinnarna runt hela kakan.3. Stick ned eldsflammorna längst upp på kakan, och gärna lite småflammor runt om på sidan mellan kvistarna (salta pinnarna).4. Modellera ev sockerdekor med sockerpasta. Kanske en liten igelkott som grillar korv.
Jag tyckte att det kunde passa med en blommig tårta till Valborg och jag har velat prova Catarinas finaltårta sedan jag såg programmet, så här kommer min Valborgstårta
Valborgstårta. Min favorit. För ungefär två år sedan gjorde jag min allra första dekorerade tårta och efter det fick jag mersmak och det har bakats en hel del i köket här hemma sedan dess
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.