Vetekrans med vanilj- och apelsinsmör
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 2 1/2 dl grädde
  • 12 1/2 dl vatten
  • 150 g jäst, färsk för söta degar
  • 11 ägg
  • 12 dl strösocker
  • 11 tsk salt
  • 1840 g vetemjöl, cirka 14 dl
  • 1200 g smör, rumsvarmt
  • 11 st ägg, pensling
  • 1 Fyllning:
  • 1150 g smör, rumsvarmt
  • 11 dl socker
  • 12 tsk vaniljsocker
  • 11 apelsin, finrivet skal
  • 1 Pensling:
  • 1 rörsockerVärm mjölken tills den är ljummen, cirka 30-37 grader. Rör ut jästen i vätskan.
  • 1 Blanda ner ägg, strösocker, salt och nästan allt mjöl i degvätskan. Knåda ihop degen och tillsätt sedan det rumsvarma smöret och arbeta in i degen. Det kan till en början uppfattas lite ovant och kladdigt men fortsätt tills smöret är inknådat i degen. Sikta över det sista mjölet och knåda ihop degen så den inte är kladdig. Knåda degen i 5-10 minuter.
  • 1 Jäs degen under bakduk i bunke till cirka dubbel storlek, i cirka 45-60 minuter.
  • 1 Sätt ugnen på 250 grader, 225 grader för varmluft.
  • 1 Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela upp degen i tre delar och kavla ut till rektanglar. Bred på fyllning. Snurra eller rulla degen till önskad form. Lägg bullarna på en smörad bakplåt eller bakplåtspapper och låt dem jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Pensla dem med vispat ägg. Strö socker, nöthack eller annat gott över.
  • 1 Baka bullarna i ugnen i cirka 5-8 minuter, eller tills bullarna fått fin färg.
  • 1 Låt dem kallna på galler under en bakduk.
  • 1 Gör en grunddeg. Under tiden den jäser gör fyllningen.
  • 1 Rör ihop smör, socker, vaniljsocker och finrivet skal från en tvättad apelsin.
  • 1 Kavla ut degen till en rektangulär form cirka 1 cm tjock.
  • 1 Bred ut smeten på degen och rulla ihop den till en rulle. Skär upp mitten i två delar men skär inte isär hela rullen utan spara några centimeter så den sitter ihop. Rullen ser nu ut som en byxa. Tvinna och snurra ihop de två benen till en rund krans. Pilla under den ena änden och tryck ihop.
  • 1 Jäs kransen under bakduk till dubbel storlek, cirka 30-40 minuter.
  • 1 Sätt ugnen på 200 grader, varmluft 175 grader. Pensla kransen med uppvispat ägg. Strö över lite rörsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15-20 minuter.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.