Alternativa pajskal Glutenfria med kikärtor / fröer /  färskost / mozarella  /  mandelmjöl
ingelamlandberg
ingelamlandberg

Alternativa pajskal Glutenfria med kikärtor / fröer / färskost / mozarella / mandelmjöl

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Alt 1
  • 3 dl kokta kikärter
  • 1 dl havregryn
  • 0.5 dl olivolja
  • 0.5 tsk salt
  • olivolja, till formen
  • Alt 2
  • 3 dl kokta kikärtor
  • 2 msk olivolja/kokosolja/smör
  • 3 msk mandelmjöl (eller annat mjöl)
  • Nypa salt
  • Alt 3
  • 2 ägg. Separerade, vitorna för sig, gulorna för sig
  • 1 kryddmått ättika eller salt
  • 60 g färskost naturell eller smaksatt
  • 1 1/2 tsk paprikapulver (uteslut om färskosten är smaksatt)
  • Alt 4
  • mandelmjöl 4 dl
  • sesamfrön 1 dl
  • fiberhusk 1 msk
  • salt 1 tsk
  • ägg 1 st
  • smör (gärna skirat men frivilligt) 50 g
  • Alt 5 Fathead pizza/paj deg
  • 1 tsk Olivolja (för att platta ut)
  • 85 g Mandelmjöl
  • 0,5 tsk Salt
  • 1 Ägg (stort)
  • 55 g Färskost (naturell)
  • 170 g Mozzarella (färdigriven)

Beskrivning

    1 och 2
    Mixa ihop alla ingredienser till pajdegen. Tryck ut degen i en pajform, nagga lätt med en gaffel.
    Förgrädda pajskalet på 200 grader i ca 20 minuter.

    3
    Vispa äggvitorna och ättikan/saltet hårt.
    Blanda ihop äggulorna, färskosten och paprikapulvret till en jämn smet, och vänd ner den i äggvitan.
    Tryck ut i pajformen och upp efter kanterna.
    Grädda i 150 -175 grader ca 30 min.
    Platta till när det är varmt och låt svalna.

    4
    Moment om du vill: Skira smöret och låt kallna.
    Mixa mandelmjöl och sesamfrön. Tillsätt fiberhusk och salt. Mixa. Tillsätt ägget. Mixa. Tillsätt smöret. Mixa.
    Tryck ut degen jämnt och tunt i springformen. Den enda lite tålamodsprövande delen i det här snabba receptet. Nagga botten med en gaffel. Sätt i kylen medan du gör fyllningen.
    Förgrädda i 175 C i ca 5 minuter. Ibland kryper smöret upp på ytan. Vippa formen lite så smöret fördelas på botten. Det går snabbt tillbaka in i degen.

    Alt 5
    Blanda mozzarellaosten och färskosten i en bunke.
    Kör den i mikrovågsugnen på hög temperatur i en minut.
    Ta ut och rör om med en slickepott.
    Kör på hög värme i mikrovågsugnen i 30 sekunder till.
    Rör om igen.
    Tillsätt ägget, saltet och mandelmjölet.
    Rör om tills allt är väl blandat.
    Tryck ut degen i pajformen.
    Ta lite olivolja på händerna och platta ut degen tills den är ½-1 cm tjock.
    Ställ in i ugnen på 220 grader och grädda den i cirka 12-15 minuter.
    Den skall ha en lite gyllenbrun färg när den är klar.
    Ta ut den och lägg på fyllnig och topping.
    Grädda tills fyllning/äggstanning är fast.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.