Baconlindad köttfärslimpa
ingelamlandberg
ingelamlandberg

Baconlindad köttfärslimpa

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 4 port
  • 2 msk smör
  • 1 (110 g) gul lök, finhackad
  • 700 g nötfärs eller blandfärs
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl riven ost
  • 1 ägg
  • 1 msk torkad oregano eller torkad basilika eller torkad timjan
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk peppar
  • 200 g bacon, skivad
  • 3 dl vispgrädde till såsen
  • ½ msk glutenfri soja (valfritt)

Beskrivning

    Sätt ugnen på 200 grader. Stek löken mjuk utan att bryna den. Blanda med färsen i en skål. Tillsätt övriga ingredienser utom bacon. Blanda väl utan att överarbeta för då kan köttfärslimpan bli kompakt.

    Forma till en avlång limpa och placera i en smord ugnsfast form och klä med bacon. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Om baconkappan får för mycket färg innan färsen är klar, täck med aluminiumfolie och sänk värmen något.

    Spara stekskyn, som samlats i formen, och använd den för att göra såsen. Blanda steksky och grädde i en mindre kastrull. Koka upp men sänk sedan värmen och låt småkoka 10–15 minuter till önskad konsistens.

    Smaka eventuellt av med lite glutenfri japansk tamarisoja, mest för färgens skull. Servera med nykokt stompad broccoli eller blomkål smaksatt med smör, salt och peppar eller annan valfri sidorätt.

    Tips!
    Fler smakidéer för köttfärslimpa med eller utan baconkappa:

    Grekiskt – smulad fetaost och urkärnade kalamatasoliver, lite kanel och timjan
    Italienskt – finhackade soltorkade tomater och riven parmesan
    Italienskt – pesto, parmesan och gröna oliver med pimentofyllning
    Franskt – dijonsenap, dragon och riven gruyère
    Spanskt – finhackad chorizo och padrones
    Tex mex – jalapenos, riven ost, chili, spiskummin och kanske färsk koriander

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.