Knaperstek baconet i en torr stekpanna och smula smått. Spara gärna stekfettet till serveringen.
Skölj, ansa och dela blomkålshuvudet i små buketter. Koka mjukt i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt överflödig vätska ånga bort en stund.
Hacka blomkålen grovt. Tillsätt crème fraiche och eventuellt vitlökspulver. Blanda väl tillsammans med tre fjärdedelar av osten och det mesta av den hackade gräslöken. Salta och peppra efter smak.
Lägg upp i en ugnsform och toppa med resten av osten. Sätt in i ugnen 10–15 minuter eller tills osten smält.
Servera med baconsmulet, resten av gräslöken och valfri mängd stekfett som ger fin extra sälta och smak.
Tips
Vill du slippa laga mat i ugnen går det bra att använda mikrovågsugnen och mikra försiktigt tills osten smält – särskilt om du har en mikro med grillfunktion. Har du ingen färsk gräslök hemma går det bra med torkad eller annan finhackad mild lök.
Gratängen passar både som enkel måltid med en krispig sallad till eller som sidorätt i halverad portion.
4 600 g fryst blomkål 2 förp tärnat bacon 2 1/2 dl vispgrädde 1/2 förp färsk gräslök (à 20 g) Att ha hemma 2 dl mjölk 1 msk majsstärkelse salt peppar 4 port ris eller pasta Lägg till i inköpslistan
Hacka blomkål och broccolin i mindre bitar och blanda om med löken. Blomkålsgratäng. häll i cremefresh i en kastrull och låt koka upp, lägg i all ost, salta, peppra och krydda med vitlökskrydda, rör om till osten har smält
Häll pastan, salladen, fetaosten och baconet i en större salladsskål, häll i blandningen med vatten, majonnäs, crème fraiche och vitlök, blanda noga, så att hela salladen blir krämig
5 portioner 9pp/portion500g fläskfile150g mager riven ost 12%1pkt bacon5dl milda mat grädde 4%Sätt ugnen på 150graderSkär fläskfilén i bitar Stek till fin färg,Skär bacon i mindre bitar och stek på hög värme fort. 1pkt bacon
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.