Chokladkaka med bönor
ingelamlandberg
ingelamlandberg

Chokladkaka med bönor

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1 burk kokta svarta bönor (à 400 g)
  • 1 dl olivolja (+ extra till formen)
  • kakao till formen
  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 200 g mörk choklad (max 60 %)
  • Garnering
  • 100 g färska eller frysta björnbär

Beskrivning

    Sätt ugnen på 175°C.

    Häll av, skölj och låt bönorna rinna av.

    Olja en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter och pudra den med kakao.

    Mixa bönorna till en slät puré i en matberedare tillsammans med olja och ägg. 
Tillsätt socker, vaniljpulver och salt. Mixa ihop.

    Smält chokladen över vattenbad eller någon minut i mikrovågsugn. 
Tillsätt chokladen i bönblandningen och mixa lite till.

    Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Kakan ska vara lite kladdig i mitten. Låt svalna.
    Öppna timer: 25 minuter

    Garnering: Toppa med björnbär eller hallon och servera.

    Tips
    Receptet kommer från boken "Hjälpredan för typ 1-diabetes" och är skapat och styleat av Liselotte Forslin. Tänk på att även om ingredienserna i detta bakverk var för sig kan tänkas vara nyttigare än i vanliga bakverk, innehåller ändå detta recept mycket kcal. Det betyder att de bör ätas sällan och i begränsad mängd.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.