Enkel middagsrätt med smakrik krämig sås – en vegansk variant av biff stroganoff! Den gräddiga såsen görs vegansk med kokosgrädde istället för vispgrädde.
Ingredienser
portioner4 portioner
2 gula
lökar (stora)
3 klyftor
vitlök
600 g
svamp (t ex skogschampinjoner eller champinjon)
1 burk
kokosgrädde (à 400 ml)
0,5 dl
vatten
3 msk
tomatpuré
3 msk
dijonsenap
3 msk
tamarisoja (eller annan soja)
2 msk
olivolja, till stekning
svartpeppar
Till servering
3 dl
råris
1 broccoli
[ca 250 g]
2 msk
färsk persilja, hackad
Beskrivning
Gör så här
Börja koka råriset, se anvisningarna på förpackningen.
Skiva gul lök och finhacka vitlöken. Skiva svampen i ca 5 mm tjocka skivor. Värm stekpannan och häll i olivoljan. Stek lök och svamp på mellanvärme i ca 10 minuter tills lök och svamp är gyllenbruna. Rör om ofta. Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare ca 1 minut.
Tillsätt kokosgrädden i stekpannan. Häll vattnet i burken, skaka om och häll i pannan så att du får ut allt ur burken.
Tillsätt tomatpuré, dijonsenap och tamari. Om du använder annan soja än tamari så börja med en mindre mängd och smaka av hur mycket som behövs. Låt puttra i ca 5 minuter. Smaka av med svartpeppar.
Ånga broccolin under tiden stroganoffen puttrar. Skär broccolihuvudet i lagom stora buketter och skiva stammen i ca 1 cm tjocka bitar. Häll ca 0,5 cm vatten i botten av en kastrull eller stekpanna och koka upp. Lägg i broccolin, lägg på ett lock och låt ånga ca 3-4 minuter.
Servera stroganoffen med det kokta råriset, broccolin och hackad persilja.
Makens kusin och hennes familj är veganer och jag brukar alltid baka ett par veganska grejer när dom kommer över (eller lagar vegansk mat när dom kommer över på middag)
med bönorns. Krydda med en tsk buljongpulver, salt och peppar. Servera med pastan. 2/3 purjolök (funkar även med 1 gul lök). 2/3 purjolök (funkar även med
Servera medris, lite färska tomater och ett glatt humör. Så mycket för ambitionen att hålla uppe två blogginlägg i veckan sommaren igenom med #jävligtgodbbq =/ Fail från the start
Smaksätt gärna det kokta risetmed lite vitlökspulver. Smaka av med salt och peppar. 13 dl ris. Låt det puttra 2 minuter till och servera sedan med kokt ris
Servera medris. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Skär squashen i bitar och låt den koka med broccolin när ca 2 min återstår av koktiden. ca 5 min Skär squashen i bitar och låt den koka med broccolin när ca 2 min återstår av koktiden
Servera böncurryn medris, varma nachochips och gärna sallad. Skala och hacka lök och vitlök och fräs i olja tillsammans med kryddor och sambal oelek tills löken är mjuk
Servera genast tillsammans med kokt ris. Det går bra med annan olja om man inte har rapsolja. Koka upp ris för fyra portioner enligt förpackningens anvisningar
Servera en god grönsallad och ris eller potatis till. Strimla paprikorna i bitar och bryn paprika och purjolöken en stund med champinjonerna utan att det tar färg
Tag med en slev och stick i riset så såsen blandas medriset lite grand. Slå i de skivade shampinjonerna och låt dem brynas med i grytan några minuter
Vispa äggvitorna med sockret och ättikan till ett hårt skum. Jag bakade en dubbel sats av denna risekrispies tårta när vi hade vänner på besök och då blir det en hel plåt
Kikärtspaj med broccoli, grönkål, soltorkade tomater och kalamata oliver. Veganskt,. Mosa den hårda tofu i bitar och blanda med soja, lönnsirap, salt, chiliflakes och peppar
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.