325 g
Anamma vegofärs ( svenskt och veganskt, hur bra är inte det?)
1,5 dl
ströbröd
1,5 msk
potatismjöl
2 dl
Oatly Havregrädde
1/2 –
1 dl vatten
1 gul
lök
1,5 msk
god grönsaksfond
1 msk
kinesisk soja
10-12 korn
kryddpeppar mortlade
Mjölkfritt smör att steka i (mycket)
Salt och svartpeppar
Gräddsås
3 dl
Oatly havregrädde
1,5 msk
grönsaksfond
1 msk
vegansk svartvinbärsgele (med pektin ist. för gelatin)
1 msk
kinesisk soja
Salt och svartpeppar
Beskrivning
Hacka löken fint och stek mjuk i smör. Ha i färsen och kryddpepparen och låt steka med i några minuter så den får lite färg.
Blanda 1 dl havregrädde, soja och fond i en skål och häll ner i färsen. Låt steka med i några minuter och spä med lite vatten om den blir torr för fort. När färsen har kokat ner i någon minut och alla smaker blandat tar du stekpannan åt sidan.
Blanda ströbröd, potatismjöl och 1 dl havregrädde i en bunke och låt dra i 30 sekunder. Ha därefter ner färsen i ströbrödet och rör om rejält så att allt blandas. Smaka av med salt och peppar och kryddpeppar om det behövs.
Bullarna kommer att få ungefär samma smak som färsen, så nu kan du justera om du vill ha den starkare. Om färsen är för torr och hård så ha i lite mer grädde. Är den för blöt, ha i lite mer ströbröd. Smeten ska vara lätt att forma till bollar men inte så torr så att den känns otrevlig.
Handrulla bullar , ca 2,5 cm i diameter. Stek dem först på ganska hög värme i ca 5-10 minuter i mycket smör och låt dem därefter stå några minuter till på låg värme. Häll därefter ner alla ingredienser till gräddsåsen i stekpannan och låt koka ihop tillsammans med köttbullarna i tre minuter. Smaka av med salt och peppar. Klart!
Vegoköttbullar. Vegoköttbullarna. Det här mina vänner. Det är husmanskost at it’s best. Och, precis som min pappa en gång i tiden lagade det så är det också drypandes av fett och godsaker, precis som det ska vara
Tillsammans lagar vi veganska gräddstuvadeköttbullar och snackar om vad den här patreongrejen egentligen är för någonting och hur vi tillsammans kan få fler att upptäcka hur gott och enkelt det är att käka veganskt
Rulla till köttbullar och placera på en smord plåt alternativt en med bakplåtspapper. Grädda i ugnen på cirka 250 grader tills köttbullarna fått en fin gyllenbrun färg
Köttbullar är en av dessa, en återkommande favorit vid midsommar, jul och påsk. Potatis- och jordärtskocksmos (räcker till 3-4 port). Potatis- och jordärtskocksmos (räcker till 3-4 port)
Mamma Scan rullar oftast mina köttbullar men jag tror banne mej att det ska bli ändring på det. Hade köttfärs upptinad som jag var tvungen att göra nåt av och köttfärssås ville ingen ha så jag tänkte att varför inte förnya sej och rulla lite egna köttbullar
Fonden innehåller visserligen lite salt, men ser man till proportionerna så är det minimalt. Hemmagjorda köttbullar är så ofantligt mycket godare än köpta dito
På påskafton kommer jag bjuda på påskbuffé här hemma, och för att slippa stressa in i det sist förberedde jag med att steka köttbullar redan nu i helgen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.