Jordgubbstårta med mandelbottnar och vaniljsmörkräm
ingelamlandberg
ingelamlandberg

Jordgubbstårta med mandelbottnar och vaniljsmörkräm

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 12 port
  • Bottnarna
  • 4 äggvitor
  • 1 dl erytritol eller xylitol
  • 2,5 dl (120 g) mandelmjöl
  • 100 g smör
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk fiberhusk
  • 1 krm bittermandelextrakt
  • Vaniljsmörkräm
  • 4 äggulor
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk erytritol eller xylitol
  • 100 g smör
  • ½ tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt
  • Garnering
  • 3 dl vispgrädde
  • 450 g färska jordgubbar

Beskrivning

    Bottnarna
    Sätt ugnen på 185 grader.

    Separera äggen och lägg äggulorna i en liten kastrull, ställ åt sidan. Vispa äggvitorna med en elvisp i en stor skål till vitt skum. Det tar några minuter.

    Häll i sötningen och fortsätt vispa. Smält smöret och tillsätt resten av ingredienserna. Blanda snabbt ihop utan att vispa för länge.

    Smörj in en springform med löstagbara kanter, ca 27 cm i diameter, med smör. Häll i smeten och bred ut den till ett jämnt lager med en slickepott.

    Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 20 minuter eller tills mitten av kakan har stabiliserat sig.

    Ta ut kakan från ugnen och låt den svalna. Täck kakan med plastfolie och ställ sedan in den i kylen över natten om du ska servera tårtan dagen efter.

    Vaniljkrämen
    Häll i grädden i kastrullen med äggulorna och sätt på låg värme. Vispa ordentligt. Häll i resten av ingredienserna förutom smöret. Vispa tills krämen tjocknat. Se till så att krämen inte börja koka för då blir det äggröra istället för vaniljkräm, det vill vi undvika i det här fallet. Stäng av värmen på plattan.

    Dela smöret i mindre bitar och lägg ner dem i kastrullen. Rör samman tills smält och ihopblandat.

    Låt svalna. Ställ sedan in i kylen tills den blir helt kall, gärna över natten.

    Häll över vaniljkrämen i en stor skål och vispa med elvisp tills fluffig.

    Tårtbygget
    Dela kakan på mitten så det blir två tårtbottnar. Lägg den understa på ett fint tårtfat.

    Bred ut vaniljkrämen på tårtbotten och lägg på den andra botten som ett lock.

    Vispa grädden fluffig men inte för hårt. Bred ut den över hela tårtan eller spritsa om du vill ha ett mer elegant utseende.

    Skär jordgubbarna i klyftor eller i skivor. Dekorera tårtan efter eget tycke och smak. Lägg gärna på några vackra blommor för extra somrig känsla.

    Tips!
    Variera smakerna genom att tillsätta rivet citron- eller limeskal i vaniljkrämen och toppa med bär efter säsong.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.