1. Ta ut kalkonen ca 2 1/2 timme innan den ska grillas.
Sätt ugnen på högsta värme innan den ska gräddas.
2. Blanda rumstempererat smör, finhackad rosmarin från 1 stjälk, salt, peppar och riven muskot.
3. Gnid in kalkonen med smör blandningen. Gärna mellan skinn och kött också. Använd baksidan av en sked försiktigt för att lossa skinnet från köttet.
4. Blanda ingredienserna till fyllningen och fyll kalkonen i halshålet. Fyll inte hela kalkonen utan se till att det kan cirkulera luft inne i kalkonen. Lägg två clementin halvor innanför öppningen och stäng kalkonen med rosmarin stjälkar.
5. Lägg kalkonen på en plåt tillsammans med lök, morötter, selleri och lagerblad.
6. Sänk värmen till 180 graden när kalkonen sätts in i ugnen. Grädda ca 35 min/kg. Den ska ha en temperatur på ca 70 grader.
7. Låt den vila i ca 2 timmar under folietäcke innan servering.
Kalkonsås
1. Använd fettet från kalkonen och häll det i en kastrull.
2. Rör ner 2 tsk mjöl.
3. Rör ner sylt, vin och buljong, stjärnanis och låt sjuda på låg värme i ca 30 min.
4. Häll över en sil och ta bort ev skum och klumpar.
Rostade potatisar
1. Koka potatisarna ca 10 min.
2. Häll dom i en stor metallsil och kasta runt dom för att rugga upp ytan.
3. Lägg dom i en långpanna med Olivolja, smör och lite ankfett.
4. Grädda dom i ca 30 min på 190 grader.
5. Ta ut dom och tryck försiktigt på varje potatis och ös över fett från pannan.
Krydda dom med valfri kryddblandning och grädda ca 25 min till.
I kylskåpet hade jag bara "gamla" potatisar och inte kände jag för att åka till affären och handla så det fick bli kraschad potatis till kolgrillad entrecôte som serverades med gräddstekta färska kantareller också
Ett härligt tillskott bland julmatenmed smak av kanel, kardemumma och spiskummin. Passar perfekt till kallskuret från julbordet, ugnsstekt lax eller kyckling
Det är lätt i att man hamnar i ett ekorrhjul när det gäller vilken sorts potatisrätt man serverar till middagen vare sig det är till vardags eller fest tycker jag
Ett härligt tillskott bland julmatenmed smak av kanel, kardemumma och spiskummin. Passar perfekt till kallskuret från julbordet, ugnsstekt lax eller kyckling
Skala och riv vitlök och blanda med olja i en liten skål. Pensla svampen med vitlöksoljan runt om. Mixa tillsammans med olja och balsamvinäger i en blender eller med hjälp av en stavmixer till en slät dressing
Ta en stor nonstick stekpanna, värm olja på medelhög värme. Ingredienser. 2 msk oliv-eller rapsolja900g små potatis, delas i fjärdedelar1 msk finhackad gul lök6 vitlöksklyftor, hackade1 tsk torkad timjan1 tsk torkad rosmarin1/8 tsk riven muskotnöt½ dl balsamvinäger3/4 tsk salt1/4 tsk pepparGör så här
Strö det över den gyllenbruna potatisen och servera med aioli. 1 kg mindre potatisar. Rostad potatis1 kg mindre potatisar 4 msk neutral olja 2 salladslökar 1 msk havssalt
När vi är ute och reser i Europa slår det mig att den rostade potatisen finns med i de flesta sammanhang, som på den megakända restaurangen i Florens serverar de grillat kött med ett par rostadepotatisar och sky Eller i Paris till entrecoten och bearnaisen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.